Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Zonder België en Brussel als het moet

19/09/2010 00:00 - Persbericht - Brussel

Vandaag trapt LDD het nieuwe politieke werkjaar 2010-2011 af. In Temse vertrekken meer dan 300 LDD'ers voor een gezellige boottocht op de Schelde. Ze maken er ondermeer kennis met de nieuwe voorzitter, Lode Vereeck, en het nieuwe Dagelijkse Bestuur. Ook de eerste hervormingen van de partijwerking worden er voorgesteld *.

Vlaanderen is aan een ramp ontsnapt 

Voorzitter Lode Vereeck stelt er vandaag ook zijn 'State of the Union' voor. Na 100 dagen onderhandelen over een nieuwe regering, is de politieke impasse compleet. Ondertussen boert het land steeds verder achteruit. 

Lode Vereeck: "Om een gunstig onderhandelingsklimaat te scheppen, heeft Bart De Wever (N-VA) een cruciale fout gemaakt. Zo ging hij akkoord om de financieringswet en het jaarlijkse half miljard voor Brussel buiten de onderhandelingen te houden in ruil voor een 'grote staatshervorming'. Toen die beperkt bleef tot de overheveling van enkele doorgeefluiken en het beleid federaal bleef, zat er voor De Wever niks anders op dan zijn woord te breken. Vlaanderen is aan een ramp ontsnapt." 

Andere aanpak voor regeerakkoord 

Door de vertrouwensbreuk lukt het niet om de linkse regering Di Rupo van de grond te krijgen. Voor LDD zat het al fout van bij het begin. De onderhandelaars zijn immers binnen een federale logica gebleven door stukjes en brokjes over te hevelen. LDD pleit dan ook voor een totaal andere aanpak. 

Vereeck: "LDD pleit al sinds haar ontstaan voor een confederale staat waarbij alle bevoegdheden naar de deelstaten gaan en daarna beslist wordt wat er nog samen wordt gedaan. Confederalisme leidt automatisch tot de 'responsabilisering' van de deelstaten: zij hebben immers alle bevoegdheden, inclusief het heffen van belastingen. Net voor de verkiezingen koos ook N-VA hiervoor, maar blijkbaar zijn ze die bocht vergeten. De tijd is rijp voor meer autonomie. Voor LDD is het duidelijk: met België en Brussel als het kan, zonder als het moet." 


* Lode Vereeck: "LDD is van boven naar beneden gegroeid, waardoor de basis al eens verwaarloosd werd. Door de oprichting van een partijraad kunnen de lokale kaderleden nu rechtstreeks overleggen met het partijbestuur. LDD gaat ook meer vormingsactiviteiten aanbieden. In het najaar volgt er dan een algemene ledenvergadering waarin een aangescherpt programma en een nieuwe partijnaam worden voorgesteld. Het partijhoofdkwartier verhuist vanaf 1 oktober naar Brussel in de Omwentelingsstraat, de Rue de la Révolution... Nomen est omen."

Reacties op "Zonder België en Brussel als het moet"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*