Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Woonplaats maakt energiefactuur tot 270 euro duurder (Het Laatste Nieuws, 3 mei 2012)

03/05/2012 10:23 - Verschenen

Een gezin dat in Ieper woont, betaalt jaarlijks 268,26 euro méér voor gas en elektriciteit dan een gezin in Antwerpen. En dat voor exact dezelfde hoeveelheid stroom en gas met exact hetzelfde contract bij exact dezelfde leveranciers. Dat heeft alles te maken met de sterk uiteenlopende distributietarieven van de intercommunales. Vlaams Parlementslid Peter Reekmans pleit voor één Vlaamse netbeheerder die van Ieper tot Antwerpen hetzelfde tarief hanteert.

De prijs van uw gas- of elektriciteitsfactuur hangt niet alleen af van uw leverancier (Electrabel, Luminus, Nuon, Lampiris...), maar evenzeer van de distributiekost. Die maakt 40 procent van de totaalprijs van uw factuur uit en kan sterk verschillen afhankelijk van waar u woont. Neem bijvoorbeeld twee gezinnen van vier personen die jaarlijks elk 1.600 kWh elektriciteit verbruiken aan dag- en 1.900 kWh aan nachttarief, en daarnaast 23.260 kWh aardgas - dat is wat de Vlaamse regulator VREG beschouwt als een normaal verbruik. Het ene gezin woont in Antwerpen, het andere in Ieper. Allebei gaan ze op zoek naar de goedkoopste leveranciers voor elektriciteit en gas, en daarbij komen ze allebei uit op respectievelijk Elegant en Lampiris. En toch betalen ze niet evenveel. Het Antwerpse gezin moet 1.751,73 euro ophoesten per jaar, terwijl de energie voor het Ieperse gezin 2.109,99 euro kost. Een verschil van 286,26 euro of ruim 15%.

Logica

Waar je je leverancier vrij kan kiezen, is dat onmogelijk voor de distributienetbeheerder. Die hangt immers vast aan je woonplaats. Er zijn in Vlaanderen twee netbeheerders actief: Eandis en Infrax. Die zijn op hun beurt opgesplitst in tal van intercommunales. Opvallend genoeg is zowel de duurste (Gaselwest) als de goedkoopste (IMEA) aangesloten bij Eandis. Vanwaar dan de grote tariefverschillen? "Die prijzen zijn historisch gegroeid en vastgelegd in de wet", zegt Simon Van Wymeersch van Eandis. "Dat is niet lukraak gebeurd: er zit een economische logica achter. Als je 1 kilometer elektrische leiding moet leggen in het dichtbevolkte gebied van IMEA in Antwerpen, dan kan je daar veel meer gezinnen op aansluiten dan wanneer je 1 kilometer leiding moet leggen in het dunbevolkte Zuid-West-Vlaanderen bij Gaselwest."

Grote operatie

Onrechtvaardig, vindt Vlaams Parlementslid Peter Reekmans (LDD) de grote prijsverschillen om gas en elektriciteit tot in de huiskamer te brengen. Hij pleit ervoor om Eandis en Infrax te fuseren tot één Vlaamse distributienetbeheerder, die overal hetzelfde tarief aanrekent. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) laat weten dat ze niet tegen het idee gekant is. "Maar het zou een grote operatie zijn die de Vlaamse regering veel geld kost. Ze zou immers alle gemeentelijke aandeelhouders van Eandis en Infrax moeten uitkopen. Ik weet niet of dat geld er is." En tot zolang zullen de Ieperlingen dus jaarlijks 250 euro méér moeten betalen voor gas en elektriciteit dan de Antwerpenaren.

© 2012 De Persgroep Publishing