Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Windmolens op zee krijgen 14 miljard aan subsidies (Het Laatste Nieuws, pag. 5, 20/11/2012)

20/11/2012 16:34 - Verschenen

STAATSSECRETARIS WATHELET WIL SNOEIEN IN PEPERDURE GROENESTROOMCERTIFICATEN

Belwind krijgt in totaal 1,25 miljard, terwijl de turbines 616 miljoen kosten

Na de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, dreigen nu ook die voor windenergie op zee de pan uit te swingen. De komende 20 jaar krijgen die windmolenparkenparken 14 miljard toegestopt. Op dit moment betaalt elk gezin zo'n 3,5 euro per jaar méér op z'n energiefactuur om die subsidies te bekostigen. Maar dat bedrag neemt gestaag toe: volgend jaar is het al 6 euro, binnen 30 jaar liefst 250 euro. Staatssecretaris Wathelet werkt aan een nieuwe regeling. "Maar die zal evenveel kosten", meent Jean-Marie Dedecker.

De twee windmolenparken in de Noordzee die al draaien - eentje van Belwind en eentje van C-Power - strijken per megawattuur die ze produceren een groenestroomcertificaat op. Geld dus. Want netbeheerder Elia is bij wet verplicht om die certificaten aan te kopen voor 107 euro per stuk voor de eerste 216 en 90 euro voor alle volgende. "Die kosten rekenen wij door aan onze directe klanten", legt Axelle Pollet van Elia uit. Dat zijn vooral grote industriële afnemers, maar ook de distributie die de stroom tot bij de Belgische gezinnen brengt. Zelfs als je geen enkel vonkje windenergie verbruikt, betaal je mee via je energiefactuur. "De kost van die windmolenparken voor de kust komt op 800 miljoen euro per jaar", zegt Laurent Jacquet van energiewaakhond CREG. "Goed voor zo'n 3,5 à 4 euro per gezin." Maar aangezien het aantal windmolens in de Noordzee dit jaar verdubbeld is, dragen we volgend jaar al allemaal 6 euro bij via de elektriciteitsrekening. En tegen 2018 komen er nóg eens vijf windmolenparken bij. Bij ongewijzigd beleid zal elk gezin binnen 30 jaar al 250 euro extra moeten neertellen. "De komende 20 jaar zal de windenergie op zee 14 miljard aan subsidies eisen", zegt Laurent Jacquet nog. De contracten over de groenestroomcertificaten die met de windmolenparken zijn afgesloten, gelden immers 20 jaar. Met dank aan minister van Noordzee Johan Vande Lanotte(sp.a), die er in 2005 voor zorgde dat de overheid geen 10 jaar zou betalen - zoals in de wet van 2002 bepaald werd - maar dubbel zo lang. En dat levert Belwind een mooie winst op: 1,25 miljard aan certificaten, terwijl de bouw van de turbines maar 616 miljoen kostte. Van de 90,5 miljoen euro omzet in haar recentste jaarrekening, haalt dat bedrijf twee derde uit subsidies.

Terugschroeven

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) wil daarom drastisch snoeien in de groenestroomcertificaten. "Nu liggen de subsidies zo hoog dat ze privéwinsten worden. Dat is niet de bedoeling", zegt zijn woordvoerster Isabel Casteleyn. Wathelet stelt voor om de bedrijven enkel nog te subsidiëren tot het niveau dat ze rendabel zijn. "Als ze 100 euro nodig hebben per megawattuur en de elektriciteitsprijs bedraagt 50 euro per megawattuur, gaan we hen dus nog 50 euro toestoppen. Dat moet de kost van 800 miljoen per jaar terugschroeven tot 650 miljoen." Wathelet hoopt die regeling volgend jaar in te voeren. Maar volgens Jean-Marie Dedecker (LDD) blijft de modale Belg nog even hard in z'n portemonnee gepakt. "De nieuwe regeling zal maar voor vier van de zeven windmolenparken gelden. C-Power, Belwinds en Northwind hebben namelijk al een financieel akkoord op zak." En dus een contract om twintig jaar lang 107 euro subsidie per megawattuur op te strijken.

Vestzak-broekzak

"Bovendien daalt de subsidiefactuur in dat nieuwe systeem slechts als de elektriciteitsprijs stijgt. Momenteel kost een megawattuur van die windenergie 152 euro: de prijs van elektriciteit bedraagt 50 euro en het gemiddelde groenestroomcertificaat 102 euro. Onder die 152 euro wil Wathelet niet gaan. Dus pas als de elektriciteit naar pakweg 60 euro stijgt, bespaar je 10 euro aan subsidies want dan legt de overheid 92 in plaats van 102 euro minder bij. Een vestzak-broekzakoperatie, want wat aan groenestroomcertificaten wordt bespaard, moet je weer neertellen in de vorm van duurdere elektriciteit."

Naar wie gaat al dat geld?

C-Power:

Is onder meer in handen van baggeraar DEME en Z-Kracht. Dat laatste omvat 99 Belgische gemeenten, waaronder 44 Limburgse die vervat zitten in de intercommunale Numha.

Northwind:

Voor 66% in handen van Colruyt. De andere aandeelhouder is Aspiravi, waar 95 gemeenten onder vallen.

Belwind:

De opvallendste aandeelhouders zijn Colruyt (26,9%) en Rabobank.

Rentel:

Wordt uitgebaat door Rent-A-Port en het Oostendse bedrijf Electrawinds. Dat heeft altijd op de actieve steun kunnen rekenen van sp.a-Johan Vande Lanotte. Hij was er zelfs lange tijd voorzitter.

Norther:

Is in handen van Electrawinds en Air Energy, dat dan weer voor 100% eigendom is van het energieconcern Eneco.

Seastar:

Is een samenwerking tussen Electrawinds en Power@Sea, dat op zijn beurt gelinkt is aan baggerbedrijf DEME.

Mermaid:

Voor 1/3de eigendom van Electrabel. De resterende aandelen zijn in handen van de groep Otary, een samengaan van acht bedrijven en investeringsmaatschappijen die nauw zijn betrokken bij andere windenergieprojecten op zee.

© 2012 De Persgroep Publishing