Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

'We moeten onze flank beter afdekken'

15/09/2009 10:26 - Interview - Partij

Stef Goris krijgt de feitelijke leiding van Lijst Dedecker in handen. Het is niet de eerste keer dat Jean-Marie Dedecker hulp inroept om de partij te organiseren. Twee jaar geleden schakelde hij ook al de ondernemer Ivan Sabbe in om het partijapparaat op poten te zetten en ervoor te zorgen dat LDD geen eenmanspartij blijft.

Maar Sabbe is intussen Vlaams parlementslid, en er is nog altijd veel werk aan de winkel. Lijst Dedecker slaagde er bij de regionale verkiezingen van 7 juni niet in de beoogde drempel van tien procent te overschrijden. In enkele afdelingen brak dit voorjaar ook een verlammende ruzie uit.

De voormalige Open VLD'er Stef Goris krijgt nu de opdracht die situatie recht te trekken. Goris heeft nog geen parlementair mandaat en heeft dus de handen vrij om te partij te organiseren. Hij krijgt de feitelijke leiding van Lijst Dedecker in handen.

Goris zit het directiecomité, het dagelijks bestuur, het partijbestuur en de gezamenlijke fracties voor. Jean-Marie Dedecker blijft voorzitter, maar zal de leiding van de partij dus delegeren. 'Jean-Marie is de scorende spits, ik zal de coach zijn', zegt Goris. 'De combinatie van de twee was niet meer haalbaar, nu we vijftien parlementsleden hebben in vier parlementen.'

De eerste opdracht van Goris is het professionaliseren van de partij, het sneller laten doorstromen van jong talent en het zorgen voor een ploeggeest. 'Het programma moet met gezond verstand, ernst en duidelijkheid worden uitgedragen', zegt Goris. 'LDD is en blijft een Vlaamse, gezond-rechtse en liberale partij. Het hoofdaccent blijft eerlijk bestuur.' In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 gaat de partij op lokaal vlak ook op zoek naar mogelijke bondgenoten. Vooral lokale lijsten, zoals Gemeentebelangen, Nieuw of Blauw komen in aanmerking.

Goris wil ook af van het etiket van schandaalpartij dat LDD vaak wordt opgeplakt. 'Wij zijn nooit een schandaalpartij geweest. Wij zullen wantoestanden aan de kaak blijven stellen, maar we moeten onze flank beter afdekken. We stoten nu voortdurend op pogingen om op de boodschapper te schieten, in plaats van dat er op de boodschap wordt ingegaan', stelt hij vast. 'We moeten daar in onze communicatie meer rekening mee houden.'

De bestuursverkiezingen en de naamsverandering worden uitgesteld tot maart volgend jaar. LDD houdt rekening met federale verkiezingen in het najaar en wil niet dat interne hervormingen een eventuele verkiezingscampagne doorkruisen. (wwi)

wwi
© 2009 Coreli