Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

“We missen de European Dream”

30/05/2010 23:12 - Interview

Anne De Baetzelier, lijsttrekker voor de Senaat, en Rudi De Kerpel, lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen, nemen het op voor ondernemerschap in Vlaanderen.

"Lijst Dedecker wordt dé verrassing van 13 juni", klinkt het vastberaden in De Zondag.

Anne: Bij de vorige verkiezingen hebben we wat in onze eigen voet geschoten. Er werd te weinig over inhoud gepraat. Daar hebben we veel uit geleerd. Nu stappen we naar de kiezer met een sterke campagne.

Rudi : We zijn een nieuwe beweging met ontzettend veel nieuwe mensen. Ons boegbeeld, Jean-Marie Dedecker, heeft in de lijstvorming niet voor witte, gele of groene konijnen gekozen, maar wel voor mensen met een klare visie en harde werkers."

Uit een recente peiling blijkt dat bijna 25 % van de kiezers nog niet beslist heeft. Als we met LDD daar maar 10 % van binnenhalen, dan komen we uit op 7,9 % en reken daar nog maar een vermoeidheidsbonus van de andere partijen bij. Lijst Dedecker zou wel eens dé verrassing van 13 juni kunnen zijn.

Anne, u haalde het vorig jaar net niet met de Vlaamse verkiezingen. Zijn dit de verkiezingen van de tweede kans?
Anne: Op 300 stemmen na heb ik het toen niet gehaald. Maar het gaf mij ook de kans om in de luwte van de coulissen de politieke thema's in de vingers te krijgen. Ik heb ondertussen ook het ledenblad van de partij opgericht.

De keuze voor de Senaat komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het sluit beter aan bij mijn persoonlijkheid. In de Kamer staan politici teveel in de kijker en doen ze graag boude uitspraken in de hoop daarmee te scoren.

Rudi, u bent een van de vele ondernemers die door LDD werden binnengehaald. Mogen we u een witte raaf noemen?
Rudi: Ik zie dat als een compliment. Ik run een tuincentrum met veertig werknemers in Merelbeke en Deinze. We zijn al een tijdje op zoek naar bijkomende locaties, maar die zoektocht is bijzonder frustrerend.

Dat is ook een van mijn motieven waarom ik aan politiek doe. Mensen die in ons land willen ondernemen, krijgen daar de kans niet toe. Het klimaat is er simpelweg niet. Ondernemers kreunen onder de lasten.

Anne: Op deze manier trekken we ook geen buitenlandse investeerders aan. Het klimaat is ontmoedigend.

Rudi: Ook op het vlak van administratieve vereenvoudiging verandert er bitter weinig. Ik heb trouwens een primeur voor u. Er bestaan in Vlaanderen 93 soorten belastingen voor ondernemers.

In de 21e eeuw moet het toch mogelijk zijn alle belastingen te groeperen per kwartaal en die te verrekenen in de BTW. Zo kan je als ondernemer maand na maand je aangiftes digitaal gaan beheren.

Kortom, LDD is een partij voor de ondernemers. En de rest?
Rudi: Nee, wij zijn een partij voor de mensen die werken. De drijfveer van LDD is dat we vaststellen dat de generatie die er nu aan komt armer wordt dan de vorige generatie. Tweeverdieners kunnen vandaag de dag geen eigendom meer verwerven zonder de hulp van hun ouders. Dat kan toch niet!

Een medewerker van mij verdient 1400 euro netto per maand. Hij staat al twee jaar op de lijst voor een sociale woning in Ledeberg. Maar hij kreeg onlangs te horen dat nu voorrang moet verleend worden aan asielzoekers omdat ze anders 500 euro per dag krijgen.

Ik vind het een schande dat iemand die sociale lasten betaalt achteruit geschoven wordt voor mensen die hier nog niets verwezenlijkt hebben. Ik begrijp die frustratie van de mensen volkomen.

Anne: De KMO is de motor van onze economie, terwijl ze alleen maar afgeschrikt worden. Dat is ontmoedigend. Ook wat onderwijs betreft, slechts 3 % van de studenten wordt later ondernemer. Mensen zijn niet meer gemotiveerd om te ondernemen. Er zit op dit moment ook een lacune in het onderwijs, er moet meer bedrijfstheorie gedoceerd worden.

Rudi: Er moet ook meer gefocust worden op succesverhalen. In Amerika heb je de American Dream, denk maar aan de oprichters van Facebook of Amazon. Maar in Europa missen we de European Dream. Succesvolle ondernemers sleuren een heleboel mensen mee in hun welvaart, maar in België word je gewoon neergetimmerd.

Het Tienpuntenplan van LDD focust op onze centen.
Anne: Úw centen.

Maar om bijvoorbeeld de fileknoop te ontwarren, heb je toch belastingsgeld nodig?
Anne: Wij hebben geen probleem met belastingen, maar wel met de verspilling ervan. De overheid moet efficiënter omgaan met ons geld.

Rudi: Een voorbeeld: Freya Van den Bossche heeft geen geld voor de toegezegde isolatiepremie, maar ze hebben wel al 100 miljoen euro gespendeerd voor de BAM en ze weten nu nog niet of ze een brug zullen plaatsen of een tunnel zullen graven in Antwerpen. Dat is toch ridicuul.

Anne: Er zullen een aantal riemen moeten worden aangehaald na de verkiezingen, maar dat vergt moed, ook van de kiezer.