Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Waarom de Vlaamse regering bijna 3.000 studietoelage inhoudt (Het Laatste Nieuws, pag. 2 05/04/2013)

05/04/2013 09:29 - Verschenen

Vanaf 2014-2015 worden de toelagen automatisch uitgekeerd, belooft Smet. Maar in mei 2014 zijn er verkiezingen
Boudewijn Bouckaert (LDD)

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) houdt voet bij stuk: wie zijn aanvraag voor een studietoelage vorig jaar te laat heeft ingediend, kan fluiten naar zijn geld. Boudewijn Bouckaert (LDD) en Elisabeth Meuleman (Groen), die de Vlaamse regering hadden gevraagd om zich mild op te stellen, zijn teleurgesteld. "Smet verstopt zich achter een juridische uitleg", zegt Bouckaert. "De echte reden is dat de regering er geen geld aan wil geven. Dit is gewoon een platte besparing."

De ultieme datum om een aanvraag voor een studietoelage in te dienen, werd vorig jaar met één maand vervroegd. De bijna 3.000 aanvragers die enkele dagen of weken te laat kwamen, uit onwetendheid of onzorgvuldigheid, lopen daardoor een bedrag mis dat soms in de duizenden euro's loopt. Maar minister Smet plooit niet. De laatkomers zullen hun geld niet krijgen, herhaalde hij gisteren. Pas vanaf het school- en academiejaar 2014-2015 wil hij beginnen met de geleidelijke automatische toekenning van toelagen aan al wie daar recht op heeft. Niet eerder. "Zo is het makkelijk", zegt Boudewijn Bouckaert (LDD). "Wat is het engagement van Smet waard? Hij doet een belofte die hij zelf niet meer kan nakomen, want in mei 2014 zijn er verkiezingen. Bovendien stond er al in het regeerakkoord van 2009 dat de Vlaamse regering de toelagen automatisch zou toekennen. Als dat na vier jaar nog steeds niet is gelukt, dan wil dat zeggen dat het geen prioriteit was, zacht uitgedrukt." Lees: er was geen geld voor. Dat de regering niet van plan is om de laatkomers alsnog hun toelage uit te keren, heeft volgens Bouckaert ook met geld te maken. "De Vlaamse regering heeft hier een kans gezien op een besparing. Maar als er bespaard moet worden, zég dat dan, in alle eerlijkheid, en verstop je niet achter een juridische uitleg over het gelijkheidsbeginsel."

De dupe

De Vlaamse regering vreest dat ze het gelijkheidsbeginsel zou schenden, mocht ze de toelagen alsnog uitkeren. "Het ligt moeilijk", erkent Bouckaert. "Ongetwijfeld zijn er mensen geweest die te laat gemerkt hebben dat de deadline met een maand was vervroegd en die dachten dat het dus geen zin meer had om toch nog een aanvraag in te dienen. Anderen hebben in dat geval wél nog hun aanvraag ingediend, in de hoop dat de overheid die paar weken vertraging door de vingers zou zien. Als je aan die laatste groep alsnog zijn geld geeft, wat doe je dan met die eerste groep, die er eigenlijk ook recht op heeft? Ik bedoel maar: het zou inderdaad kunnen dat het Grondwettelijk Hof bezwaar maakt, maar dat zou de Vlaamse regering niet mogen weerhouden om mensen te geven waar ze recht op hebben. Kinderen mogen niet de dupe worden van de onachtzaamheid van hun ouders."

Min 50 euro

Bouckaert vindt de straf voor die onachtzaamheid niet in verhouding staan tot de fout. "Als iemand een week te laat komt, moet je dan meteen het hele bedrag afnemen? Kan je dan niet beter zeggen: we verminderen de toelage van al die laatkomers met pakweg 50 euro? Dat zou ik nog redelijk vinden. Bovendien heeft dezelfde onzorgvuldigheid nu ongelijke financiële gevolgen: de ene aanvrager zal er een paar honderd euro mee mislopen, de andere vijfduizend euro of meer. Kortom, je voelt zo aan dat hier van alles mis mee is. Het zou de Vlaamse regering sieren, mocht ze haar vergissing alsnog inzien."

© 2013 De Persgroep Publishing

 

Jan Segers - Het Laatste Nieuws, pag. 2