Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Waar is grote staatshervorming naartoe?"

06/01/2011 08:42 - Verschenen

Hierna volgt een overzicht van de artikels die verschenen zijn over LDD als reactie op de nota Vande Lanotte.

LDD: "Veel soep, weinig ballen" (Het Belang van Limburg, 6/01/2011, p2)

"Waar is de grote staatshervorming naar toe? Noch op communautair en institutioneel vlak, noch op sociaal en economisch vlak is er sprake van doortastende maatregelen die ons land nodig heeft. De nota omvat vooral cosmetische ingrepen. Veel soep, weinig ballen", sneert Jean-Marie Dedecker.

(Dries Vanoeteren)
© 2011 Concentra

LDD: "Waar is grote staatshervorming naartoe?" (De Tijd, 6/01/2011, p3)

'Waar is de grote staatshervorming naartoe?' Dat vroeg LDD zich gisteren af. Volgens LDD is er geen sprake van doortastende communautaire, sociale of economische maatregelen. 'De overdracht van bevoegdheden naar Vlaanderen is minimaal. Het gaat enkel om het bijeenbrengen van wat bijeen hoort op het vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg of mobiliteit. Echt nieuwe bevoegdheden komen er niet want de hervorming van de sociale zekerheid en justitie is gewoon een lachtertje. Meer zelfs, het leidt tot institutionele verrommeling en bijkomende kosten', zei voorzitter Lode Vereeck.

(Lieve Dierckx)
© 2011 Mediafin 

LDD vindt nota "veel soep, weinig ballen" (De Morgen online en Het laatste Nieuws online, 5/01/2011)

"Waar is de grote staatshervorming naartoe?" Dat vraagt LDD zich af nadat de partij zich boog over de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die als basis moet dienen voor de verdere regeringsonderhandelingen.

Volgens LDD is er noch op communautair vlak, noch op sociaal en economisch vlak sprake van doortastende maatregelen. "Veel soep, weinig ballen", vindt Jean-Marie Dedecker. Zijn partij heeft het over "cosmetische ingrepen" op vlak van politieke ethiek, bijkomende regionale bevoegdheden of de financieringswet. Geen goede basis dus, concluderen Dedecker en partijvoorzitter Lode Vereeck.

"De overdracht van nieuwe bevoegdheden naar Vlaanderen is minimaal," vindt Vereeck. "Het blijft rommelen in de marge, en gaat enkel om het bijeenbrengen wat bijeenhoort op vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg of mobiliteit. Echt nieuwe bevoegdheden komen er niet want de hervorming van de sociale zekerheid en justitie is gewoon een lachtertje. Meer zelfs, het leidt tot institutionele verrommeling en bijkomende kosten."

Volgens Dedecker leiden de voorstellen uit de nota-Vande Lanotte tot onlogische geldcarrousels en verspilling. Toch bevat de nota voor LDD ook positieve elementen, met name het voorstel om de zogenaamde elasticiteitswinst in te zetten voor schuldafbouw.

(sam)

Reacties op ""Waar is grote staatshervorming naartoe?""

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*