Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

“Waar is de grote staatshervorming naar toe?”

05/01/2011 18:41 - Persbericht

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.a) heeft eindelijk een nota uitgebracht die moet dienen voor verdere regeringsonderhandelingen. Na analyse van de belangrijkste elementen die ondertussen gekend zijn, vraagt LDD zich af waar de grote staatshervorming naar toe is? Noch op communautair en institutioneel vlak, noch op sociaal en economisch vlak is er sprake van doortastende maatregelen die ons land nodig heeft. De nota omvat vooral cosmetische ingrepen op vlak van politieke ethiek, bijkomende regionale bevoegdheden of de financieringswet.

Jean-Marie Dedecker, kamerlid (LDD): "Veel soep, weinig ballen. Neem nu het voorstel om regio's een bonus toe te kennen wanneer ze meer werklozen aan de slag helpen. Dit beloont de slechte leerlingen uit het verleden en spoort aan tot publieke tewerkstellingsprogramma's. Dit voorstel bezit geen economische slagkracht. Gesubsidieerde jobs vernietigen immers echte jobs."

De nota vormt geen goede basis voor een krachtig economisch beleid of een duurzame institutioneel-communautaire oplossing. Voorzitter Lode Vereeck (LDD) vraagt aan Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) om de definitie van confederalisme nog eens na te lezen.

Lode Vereeck, voorzitter (LDD): "De overdracht van nieuwe bevoegdheden naar Vlaanderen is minimaal. Het blijft rommelen in de marge, en gaat enkel om het bijeenbrengen wat bijeenhoort op vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg of mobiliteit. Echt nieuwe bevoegdheden komen er niet want de hervorming van de sociale zekerheid en justitie is gewoon een lachtertje. Meer zelfs, het leidt tot institutionele verrommeling en bijkomende kosten. De kiezer zit echt niet te wachten op een Vlaamse enveloppe voor kinderbijslag of 4 ministers van justitie."

Jean-Marie Dedecker: "De voorstellen uit de nota leiden ook tot geldcarrousels. Zo zorgt de nieuwe financieringswet voor meer middelen die van het federale naar het regionale niveau vloeien, maar tegelijkertijd moet de regio's weer terugstorten omdat ze moeten meebetalen aan de pensioenen van hun ambtenaren. Wat een onlogische constructie en verspilling!"

In ruil voor de splitsing van BHV krijgen de Franstaligen uit de 6 faciliteitengemeenten een inschrijvingsrecht in Brussel en wordt de omzendbrief Peeters afgezwakt. In de praktijk leidt dit tot tweetaligheid en verbrusseling, met alle communautaire gevolgen vandien. Brussel krijgt dan weer meer middelen, maar van een interne staatshervorming en dito efficiënter beheer (bvb. fusie van de 6 politiezones) is nauwelijks sprake.

Toch bevat de nota ook positieve elementen. Zo wordt er gepleit om bijkomende middelen (de zogenaamde elasticiteitswinst) niet naar de regio's, noch naar de federale staat te laten vloeien, maar in te zetten voor schuldafbouw.

Lode Vereeck: "De Belgische overheidsschuld is de achillespees van onze economie. Het is correct om hier prioritair aan te verhelpen. Het vertrouwen van de financiële markten moet ook hersteld worden om de rentetoeslag (t.o.v. Duitsland) te beperken. Helaas boezemt de koninklijk bemiddelaar weinig financieel vertrouwen in gezien het wanbeheer van het Zilverfonds."

Reacties op "“Waar is de grote staatshervorming naar toe?”"

Mia
12/01/2011 16:41
Waarom geen actie Vlaamse vlaggen uithangen, zolang de zware discriminatie duurt van de Vlaamse mensen ? Of een afspraak om dit elke zondag of .. te doen ? Gedaan met de beweringen dat Vlamingen onverschillig zijn, of de peilingen die beweren dat mensen geen verkiezingen willen ! Kiezen met vlaggen ? gewoon wat ACTIE !
FASBENDER
07/01/2011 08:56
Bovendien heb ik absoluut niets gehoord of gelezen over een coherente immigratie beleid. Is dit beschouwd ald een onbelangrijk probleem of zijn walen en vlamingen plotseling op de zelfde golflengte?
Voor de rest is een oplossing aan onze communauraire verschillen niet voor morgen te verwachten.
Wim
06/01/2011 21:03
Ik heb mijn bedenkingen bij LDD dat zou aansluiten bij een Forza Flandria. Bijvoorbeeld een Vlaamse kinderbijslag is volgens mij geen agendapunt dat zou leiden tot een beter beheer.

Om beter te scoren dan 2010 is het belangrijk om zich nu te onderscheiden van de andere partijen. Welke domeinen kunnen nationaal blijven volgens LDD? Laat het nu al weten aan het grote publiek!
Etienne VINCENT
06/01/2011 12:23
Inderdaad, confederalisme zoals wij, LDD'ers, propageren is één van de beste oplossingen. Nochtans moet ik als Orangist toegeven dat in de huidige structuur een samengang en samenhang met Nederland (de "oude" 17 Provincieën) zeker met Mark Rutte, een echte liberaal, geen paljas zoals spleetmuilke, een nog betere uitweg zou kunnen bieden : zelfde taal, zelfde cultuur, zelfde gedrevenheid! Met Nederland valt te onderhandelen op liberale en libertijnse manier niet met linksen en groenen die enkel uit zijn om kiezerzieltjes te winnen en hun achterban een rad voor de ogen te draaien als niet-poenpakkers!
Vernaeve Jozef
06/01/2011 09:14
Waar is inderdaad de grote staatshervorming heen? Waar is de nota van De Wever naar toe ? Dit land heeft een echte hervorming nodig en eerlijk als dit niet kan dan terug maar naar de stembus - Krankzinnig maar de enige democratische oplossing . En dat men dan eindelijk eens in het Vlaamse front die zo gedoodverfde forza flandria maakt voor de verkiezing. Dat de politici nu eens de moed nemen om hun kip met gouden eieren ook te saneren . We moeten naar een land met een regering van hoogstens 20 ministers en staatssecretarissen en dat men nu maar de dingen die federaal moeten zijn (leger en binnenlandse zaken , financies, onderwijs, mobiliteit, justitie , sociale zaken) =9 ministers en 9 staatssecretarissen , schaf de gourverneurs en de senaat af en breng de verkiezing van de de volksvertegenwoordigers terug naar wat ze moet zijn - naar normale proporties zoals in de ons omringende landen.

Begin dan met ook daar de besparingen uit te voeren - minder kabinetten en minder privilegies voor de excellenties - Zweeds model - en ja dan komen we terug aan Brussel .

Brussel wordt een hoofdstedelijk gewest en geen derde regio begrenst naar de 18 gemeenten en je mag er voor mij die verloren kosten van de taalfaciliiteiten bij nemen, maar daar stopt het ganse verhaal - Gaat dit niet dan moet Vlaanderen zich dan maar onafhankelijk verklaren en zijn eigen weg gaan - Liefst dan een confederatie waarom niet waarin wij samen met Nederland , het huidige Belgie en luxemburg een systeem uitwerken als de Bondsrepubliek Duitsland en geloof me we zullen in Nederland en Vlaanderen zeker interesse hebben in een nieuwe staat naar zweeds model waar de Overheid en haar beslag terug wordt gebracht tot zijn essentie - 25 % maximum van de ganse economie en willen de Walen en Brusselaars aansluiten bij de Republique met haar centraal bestuur à la Napoleon! wel ze doen maar - ze zullen daar niet zoveel noten op hun zang moeten hebben zoals ze nu al 180 jaar doen . Van Aelst heeft overschot van gelijk en we moeten inderdaad ophouden om als "kiekens" zonder kop rond te lopen - dat duurt nu al twee legislaturen aub - Naar de kiezer gaan met een duidelijk programma forza Flandria en dan zullen we zien wie het haalt. Zijn we te klein dan moeten ze maar verder modderen zoals ze nu al jaren bezig zijn, waarbij vooral de "apparatchiks" er beter van worden en de burger veel armer.

Ze kunnen dan rustig in hun zetels van vader op zoon zorgen voor de kip met gouden eieren - wel op de kap van de hardwerkende Vlaming - want daar komt het wel op neer niet waar en dan zijn we niet ver van de democratie zoals poetin ze toepast en waar de maffia welig tiert en de macht heeft. Er is waarlijk niet nieuws onder de zon .
Mike
06/01/2011 01:03
ja iedereen die het een beetje volgd wist dat we naar verkiezingen gaan , hoe kan het anders ? waarom moeten er altijd toegevingen gedaan worden .
van der Vennet Etienne
05/01/2011 23:49
Leden LDD,wees eens eendrachtig en probeer bij de nu eerst komende verkiezingen(zeer kortelings)een pracht resultaaat te halen,zodaning deat we die "Groene"-gaan ons veel geld kosten en de "Sp.a"gaan ons anders nog meer vreemdelingen op ons dak binden en in onze geldbeugel doen tasten.Dus stel eens jullie eigen persoontje en de egotrippers ter zijde en laat ons vechten vor een goed resultaat van de partij met als streefdoel de 10% stemmen te halen en die linkse partijen voorgoed naar de verdoemenis te vegen,want ansers blijft Vlaanderen "de poubelle" van De Walen en die Linkse blokken.
Annette Vanden Berghe
05/01/2011 21:39
we staan gewoon nergens...... na maanden palaberen, terwijl er dringend een krachtdadige regering nodig is.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*