Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vzw I-Cleantech komt er (Het Belang van Limburg, 25/02/2011, p4)

25/02/2011 11:02 - Verschenen

BRUSSEL - De meerderheid in het Vlaams parlement wil volgende week al in de commissie de oprichting van de vzw I-Cleantech in Houthalen stemmen. De hoorzitting gisteren maakte duidelijk dat cleantech "een smoel nodig heeft". Dat de vzw nooit zelfbedruipend zal zijn, lijkt van secundair belang.

Vorige week bracht deze krant een vernietigend rapport uit van de Inspectie van Financiën over de nieuw op te richten vzw I-Cleantech in Houthalen. Met deze instelling wil Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) schone technologie in Vlaanderen ondersteunen en dit ook via een bezoekerscentrum bij het grote publiek bekend maken. De inspectie vond de vzw nutteloos en geldverspilling en sprak over "gesubsidieerde jobcreatie". De vzw zou twee topmensen en tien personeelsleden krijgen en een raad van bestuur van 17 leden. Dat aantal is al teruggebracht tot 9. De oppositiepartijen vroegen vorige week een hoorzitting met experts. Die kwam er gisteren.

"Smoel nodig"
Commissievoorzitster Patricia Ceysens (Open Vld) kreeg bij aanvang een veeg uit de pan van CD&V en sp.a omdat ze in een krant had gesteld dat "Vlaanderen geen nood heeft aan een technologisch Bokrijk". Ceysens was niet bepaald onder de indruk en hekelde dan weer dat minister Lieten niet aanwezig was - dat is niet gebruikelijk bij een hoorzitting, maar het mag wel.

Van de elf experts die waren uitgenodigd, kwamen slechts drie opdagen. Zo gaf de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VWRI), waar men erg verdeeld is over dit dossier, forfait. Dat deed ook econoom Geert Noels, die zich eerder al kritisch uitliet over de vzw.

Geen enkele van drie aanwezige experts schoot de vzw I-Cleantech af. "Er is vooral nood aan een centraal aanspreekpunt dat de vele bestaande cleantech-initiatieven als geheel een smoel kan geven en dat kan zorgen voor de nodige omslag in het denken bij de bevolking", zei Dirk Fransaer van het VITO. Waarop Ceysens fijntjes: "Normaal is het toch de minister die het beleid terzake een smoel moet geven."

Biotechnologie
Ook volgens professor Koen Debackere (K.U. Leuven) kan de vzw nut hebben als ze wordt gezien als een "lichte en efficiënte coördinatiestructuur". De prof stelde wel dat de vzw na vier jaar nooit zelfbedruipend zou zijn, zoals het ontwerp van businessplan voorziet. "Biotechnologie is echt hot, en zelfs de vzw FlandersBio slaagt hier niet in. Je hebt altijd 15 tot 50 procent overheidsinbreng nodig."

Snelle oprichting
Wellicht wordt het voorstel van decreet over de oprichting van I-Cleantech volgende week al in commissie gestemd. De meerderheid (CD&V, N-VA en sp.a) zal wel een resolutie (aanbeveling voor de regering) maken waarin de parlementsleden verder zullen verduidelijken wat de precieze rol van de vzw moet zijn. Klokkenluider Lode Vereeck (LDD) blijft zich verzetten. "Ik zal een voorstel uitwerken om de taken van I-Cleantech binnen de bestaande structuren uit te voeren. Dat zal veel goedkoper zijn."

Met dit dossier haalt Lieten dus haar slag thuis. Binnen enkele maanden heeft de cleantech-campus op het mijnterrein in Houthalen er dus een paradepaardje bij.

Het Belang van Limburg
(Yves LAMBRIX)
© 2011 Concentra

Reacties op "Vzw I-Cleantech komt er (Het Belang van Limburg, 25/02/2011, p4)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*