Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Voorzitter Jean-Marie Dedecker hekelt de hypocrisie rond het boerkaverbod (Het Laatste Nieuws, 29/04/2011, p.2)

29/04/2011 10:21 - Verschenen

Als één van de eerste landen ter wereld bant België de boerka en de nikab, een sluier die alleen de ogen vrijlaat. In de Kamer brak spontaan applaus uit na de stemming van de wet "die kleding verbiedt die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt". Jean-Marie Dedecker (LDD) hekelt de hypocrisie van een boerkaverbod dat officieel niet zo mag heten. "Waarom die angst om de zaken te zeggen zoals ze zijn?", vraagt ook Dedecker zich af. "Noem een kat een kat en een boerka een boerka."

Met 129 stemmen vóór, twee onthoudingen van Ecolo en één tegenstem van 'Slimste Mens' Eva Brems keurde de Kamer gisteravond het verbod op de boerka en de nikab goed. Zelden waren de politici zo eensgezind. De ene partij bant de boerka als symbool van de onderdrukking van de vrouw, de andere omwille van het veiligheidsaspect. Alleen de eenzame Eva Brems kantte zich radicaal tégen het verbod. "Als we alles wat ons stoort verbieden, moeten we straks allemaal binnenblijven", zegt ze. "Want de kans is groot dat de 200 vrouwen die een nikab dragen, nu binnen zullen blijven. Dan is het doel bereikt. Dat is degoutant."

Celstraf

De goedkeuring komt er weliswaar in tweede zit. In april van vorig jaar keurde de Kamer al eens een gelijkaardig verbod goed, waarmee België meteen wereldnieuws werd als eerste land ter wereld met een boerkaverbod. De val van de regering en de ontbinding van het parlement gooiden echter roet in het eten, waardoor MR en Open Vld hun voorstel van voor af aan opnieuw moesten indienen. Intussen legden onder meer Frankrijk en Italië al een gelijkaardig verbod op.

Maar ook in België is de kogel nu door de kerk. Voortaan is het verboden "zich in voor publiek toegankelijke plaatsen te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat zij niet herkenbaar zijn". Op straffe van een boete tot 250 euro of een celstraf van zeven dagen.

De nogal omfloerste omschrijving van het boerkaverbod is meteen één van de belangrijkste pijnpunten van de tekst. Dat komt omdat de meerderderheid van de Kamer "de islam niet wil visioneren", zoals Jan Van Esbroeck (N-VA) het stuntelig formuleerde. Algemeen wordt aangenomen dat zowel een boerka als nikab onder het verbod valt, al staat dat dus nergens expliciet in de tekst.

Carnaval

Dat zet de deur open voor misverstanden en voor betwistingen bij de rechter. Eva Brems én voorstander Jean-Marie Dedecker wezen erop dat die flou artistique getuigt van een verregaande hyprocisie. "We kunnen nu beboet worden omdat we rondlopen met een grote zonnebril op ons gezicht. Hetzelfde voor wie met een stofmasker op zijn gezicht voorbij de Brusselse files fietst. Of voor jeugdbewegingen die met pruiken en maskers een stadsspel spelen", zegt Brems. "Al gaat het uiteraard niet om die zonnebril, maar om die 200 vrouwen die in ons land een nikab dragen."

"Waarom die angst om de zaken te zeggen zoals ze zijn?", vraagt ook Dedecker zich af. "Noem een kat een kat en een boerka een boerka." Hij haalde het voorbeeld aan van een arbeider die met een stofmasker werkt en mogelijk in overtreding is met de nieuwe wet. Al voorziet die wet wel een uitzondering voor kledij die verplicht wordt door arbeidsreglementen en voor feestelijkheden zoals carnaval, voor zover daar toestemming voor is met een politieverordening.

bekijk hier het artikel

 

Het Nieuwsblad

© 2011 De Persgroep Publishing

 

Reacties op "Voorzitter Jean-Marie Dedecker hekelt de hypocrisie rond het boerkaverbod (Het Laatste Nieuws, 29/04/2011, p.2)"

PLAS Guillaume
11/05/2011 12:53
Het doel van de wetgever is “het dragen van gezichtsversluierende kleding die zover gaat dat betrokkene niet meer kan geïdentificeerd worden” te verbieden. Die tekst is toepasselijk op mannen en vrouwen. Het zou niet raadzaam geweest zijn in de wet op beperkende wijze de boerka en de nikab te verbieden. Dan moest in de wettekst zelf worden bepaald wat een boerka en een nikab zijn.
Als de wet zelf bepaalt dat de Nikab is verboden, is dan de “Tchador” wel verboden, vermits de wettekst dan spreekt van een Nikab en niet van een “Tchador”?
De boerka bestaat onder meer dan 1 vorm:Boerka (Kaukasus) Een “boerka” (Russisch: бурка, mv. boerki) is een bruine, witte of zwarte mouwloze regenjas die traditioneel gedragen wordt door mannen in de Kaukasus. Ze worden traditioneel geweven van karakoel (kort krullerig wol van jonge lammeren van..) http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerka.
De omschrijving door de wetgever is veel ruimer dan op beperkende wijze de boerka en de Nikab te vermelden in een wettekst. Men kon dus hier niet een kat een kat noemen zonder allerlei juridische betwistingen over deze moslimkledingstukken te doen ontstaan. In Frankrijk zou de politie al laten weten hebben dat de wet moeilijk kan toegepast worden. De” geboerkaïseerde of genikabeerde moslimvrouwen” wonen meestel in “moslimwijken”. De politieambtenaar die deze vrouwen zal willen identificeren vreest in moeilijkheden te geraken niet alleen omdat de integristische vrouw zich verzet maar ook omdat er vlug een 20-tal moslims de agenten zullen omsingelen en de identificatie zal uitdraaien op een grote rel. Bovendien weten de politieambtenaren ook dat als de vrouw wil weggaan en zich verzet tegen elke identificatie hij ze”manus militari” zou moeten tegenhouden en bedwingen. Andere moslims zouden de politie direct aanvallen in dat geval en zij zou daarna klacht indienen voor geweld, geholpen door allerlei moslimVZW’s en enz. Er zal een moedige politieman nodig zijn om een wederspannige vrouw tegen te houden. Hij mag zeker zijn dat er daarna een klacht komt en hij het in het Comité P – Dienst Enquêtes P zal mogen gaan uitleggen. In Frankrijk zeggen de “extremistische moslimvrouwen” dat ze de verboden sluiers zullen blijven dragen. Zij weigeren zich te onderwerpen aan de wet omdat er voor de moslim alleen goddelijke wetten zijn en niet de wetten door onze parlementen gestemd.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*