Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

“Vlaktaks in de vennootschapsbelasting is de beste economische stimulans”

18/01/2011 18:54 - Persbericht

Voor LDD is het al lang duidelijk dat de notionele intrestaftrek onvoldoende heeft bijgedragen tot het verbeteren van het investeringsklimaat voor alle bedrijven. Voor LDD is het invoeren van een vlaktaks in de vennootschapsbelasting de meest effectieve economische stimulans en de beste administratieve vereenvoudiging.

Lode Vereeck: "De notionele intrestaftrek was een poging om de hoge belastingdruk op bedrijven aan te pakken, maar we moeten vaststellen dat zijn doel voorbijschiet. Vooral de grote ondernemingen hebben de middelen om via fiscale spitstechnologie maximaal gebruik te maken van de maatregel. KMO's hebben deze mogelijkheid niet en hebben nog steeds te kampen met de loodzware belastingdruk. Bovendien is ons tarief in de vennootschapsbelasting nog steeds bij de hoogste in Europa. Buitenlandse investeerders haken hierdoor af."

Voor LDD is de enige efficiënte én effectieve hervorming van de vennootschapsbelasting de invoering van een vlaktaks. Hierbij worden subsidies (behalve voor O&O) en uitzonderingsregels in grote mate geschrapt. De verruiming van de belastingbasis maakt het mogelijk een aanzienlijke tariefverlaging door te voeren.

Lode Vereeck: "De tariefverlaging zou een enorme economische stimulans zijn, want het tarief is één van de belangrijkste parameters voor bedrijven bij de beslissing om al dan niet in een land te investeren. Bovendien kampen bedrijven vandaag tevens met enorme administratieve lasten en de complexiteit van het belastingstelsel. Een vlaktaks houdt naast een tariefverlaging dus ook een enorme administratieve vereenvoudiging in. De Leuvense professoren Konings en Vandenbussche berekenden dat een daling van de vennootschapsbelasting met 8 % (van de huidige 34 % naar 26 %) 134.600 arbeidsplaatsen zou opleveren en een terugverdieneffect van 2,7 miljard euro. Waar wachten we op?"

Reacties op "“Vlaktaks in de vennootschapsbelasting is de beste economische stimulans”"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*