Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vlaanderen verliest 265 miljoen euro na failliet Gemeentelijke Holding (Het Belang van Limburg, pag. 4 19/04/2013)

19/04/2013 09:54 - Verschenen

BRUSSEL - Van de 450 miljoen euro die de drie gewesten eind 2008 aan de Gemeentelijke Holding (GH) toestonden, kan maximum 10 miljoen gerecupereerd worden. Vlaanderen verliest aan de vereffening van de GH zo'n 265 miljoen euro belastinggeld.

BRUSSEL - Van de 450 miljoen euro die de drie gewesten eind 2008 aan de Gemeentelijke Holding (GH) toestonden, kan maximum 10 miljoen gerecupereerd worden. Vlaanderen verliest aan de vereffening van de GH zo'n 265 miljoen euro belastinggeld.

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD).

De GH heeft decennialang de financiële belangen van de Belgische steden en gemeenten beheerd. Zo was de GH met 14 procent van de aandelen de op een na grootste aandeelhouder van Dexia.

Na de uitbraak van de bankencrisis moest Dexia in het najaar van 2008 op zoek naar vers geld. Als hoofdaandeelhouder sprong de GH bij, maar de holding ging daarvoor zelf lenen bij Dexia. De Vlaamse regering gaf dan weer voor 40 miljoen kortlopende leningen en een waarborg voor 225 miljoen euro. Toen Dexia vervolgens implodeerde, ging GH eigenlijk ook failliet, maar de overheid kon de holding nog even in leven houden met verschillende ingrepen.

Zware fouten?

Op 7 december 2011 werd evenwel overgegaan tot de vrijwillige vereffening van de Gemeentelijke Holding.

Dat zou de holding toelaten om haar participaties zelf te verkopen.

Bovendien zou deze stap een proces vermijden over de aansprakelijkheid van de bestuurders - voornamelijk politici - voor eventuele zware fouten in het beheer. Er rijzen namelijk heel wat vragen over het aankopen van Dexia-aandelen met geleend geld. Het verlies van 40 miljoen euro op het zogenaamde 'commercial paper' moest Vlaanderen onmiddellijk opnemen in de begroting 2011. De rest werd als schuld van de GH overgenomen. Daarop moet bovendien 3,8 procent intrest worden betaald. De 40 miljoen euro verlies en de overgenomen schuld van 225 miljoen euro maken dat 265 miljoen euro aan Vlaams belastinggeld in dit debacle moet worden gestoken.

Gisteren heeft minister Muyters laten weten dat de drie gewesten samen slechts 10 miljoen euro van dat vele belastinggeld kunnen recupereren.

© 2013 Concentra

 Yves Lambrix - Het Belang van Limburg, pag. 4