Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Vlaanderen straft vier gemeenten die dienstenbelasting niet verlagen" (Het Belang van Limburg, 15/12/2010, p54)

15/12/2010 09:21 - Verschenen

Omdat ze hun dienstenbelasting niet onder de 55 euro willen laten zakken, geeft de Vlaamse regering de gemeenten Ham, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Peer een financiële sanctie.

Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gisteren in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Lode Vereeck (LDD).

Alles draait rond het lokaal pact dat de Vlaamse regering in 2008 met de 308 Vlaamse steden en gemeenten afsloot. Vlaanderen nam 100 euro schuld per inwoner over. In ruil mochten de gemeenten hun belastingen niet verhogen in 2009 en moesten ze onder andere hun forfaitaire huisvuilbelasting afschaffen. Alle Vlaamse gemeenten deden dit, op vijf na: Ham, Hechtel-Eksel, Maasmechelen, Peer en Baarle-Hertog - deze laatste gaat zich nu toch in orde stellen. Ondertussen heeft de Vlaamse regering wel al schuld van die gemeenten overgenomen: 982.400 euro voor Ham, 1,15 miljoen euro voor Hechtel-Eksel, 3,65 miljoe euro voor Maasmechelen en 1,6 miljoen euro voor Peer.

Elia
De vier Limburgse gemeenten hervormden hun huisvuilbelasting tot een algemene dienstenbelasting, maar weigeren die tot minder dan 55 euro terug te schroeven. Minister Bourgeois gaat nu sanctioneren: als de vier hun dienstenbelasting niet terugschroeven voor 31 december, zal de Vlaamse regering hen volgend jaar de laatste schijf van de Eliacompensatie niet uitbetalen. Dit is een compensatie voor de afschaffing van de Elia-heffing, een belasting op het elektriciteitsverbruik door particulieren en bedrijven in Vlaanderen die op 1 juli 2005 werd ingevoerd. De compensatie in 2011 bedraagt 83 miljoen euro voor alle 308 gemeenten samen.

De vier dissidenten zijn echter niet onder de indruk: hun dienstenbelasting levert immers meer op dan de Elia-compensatie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Het Belang van Limburg
(Yves LAMBRIX)
© 2010 Concentra

Reacties op ""Vlaanderen straft vier gemeenten die dienstenbelasting niet verlagen" (Het Belang van Limburg, 15/12/2010, p54)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*