Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaanderen moet innovatiegedreven economie worden

04/10/2010 16:50 - Persbericht - Economie

LDD betreurt, maar is niet verrast door de sluiting van Opel Antwerpen. Vlaanderen is immers een steeds minder aantrekkelijke regio voor buitenlandse investeerders. LDD vraagt de Vlaamse regering nogmaals om werk te maken van een gezond 'structureel' ondernemingsklimaat met minder fiscale en administratieve lasten. Tevens moeten prioritair meer middelen voorzien worden voor innovatie zodat nieuwe activiteiten worden opgestart en nieuwe jobs worden gecreëerd.

Lode Vereeck, voorzitter LDD: "Ik ben jammer genoeg niet verrast dat er geen overnemer werd gevonden voor de Antwerpse Opel-vestiging. De Vlaamse regering gaat prat op haar zogenaamd 'flankerend' beleid, maar door de vele structurele handicaps is dit flankerend beleid slechts een pleister op een houten been. Opel Antwerpen kreeg de laatste 10 jaar 23 miljoen euro aan Vlaamse subsidies. Niettemin zat de vestiging al jaren in een krimpscenario en wordt ze nu definitief gesloten."

LDD vraagt de Vlaamse regering om nu prioritair werk te maken van structurele maatregelen om de Vlaamse concurrentiekracht te versterken. De ondernemingen worden fiscaal en parafiscaal uitgeperst. Natuurlijk zijn de fiscale lasten vooral federale bevoegdheid, maar Vlaanderen boert ook achteruit op vlak van Vlaamse bevoegdheden o.m. door zware administratieve lasten, een complexe en zware lokale fiscaliteit en een slecht infrastructuurbeleid.

Lode Vereeck: "Ik geloof in een toekomst voor de industrie in Vlaanderen, maar dan een innovatiegedreven industrie met hoogtechnologische productie waarbij de vestigingen tevens belangrijke innovatiecentra omvatten. Dergelijke centra nemen een cruciale rol in binnen multinationale ondernemingen en zijn daardoor minder kwetsbaar voor delokalisatie of sluiting in geval van crisis."

In tegenstelling tot onze buurlanden Frankrijk en Duitsland voert Vlaanderen vandaag weinig producten uit die hooggeschoolde arbeid, kapitaal of technologie vereisen. De transformatie naar een innovatiegedreven economie kan enkel mits een grondige bijsturing van het innovatiebeleid.

Lode Vereeck: "Enerzijds moet het innovatiebeleid dringend vereenvoudigd worden. Anderzijds moeten ook dringend meer middelen voor innovatie voorzien worden. Deze Vlaamse regering maakte van innovatie een prioriteit, maar bespaarde wel op het innovatiebudget. Hierdoor wordt de beoogde 1%-norm tegen 2014 zo goed als onhaalbaar. Dit is spelen met toekomstige jobs. Daarom roept LDD de Vlaamse regering op om deze besparingen terug te schroeven en opnieuw meer middelen te voorzien. Enkel zo kunnen nieuwe economische activiteiten ontwikkeld worden die onze toekomstige tewerkstelling verzekeren."

 

Reacties op "Vlaanderen moet innovatiegedreven economie worden"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*