Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaanderen moet energiebeleid zelf in handen nemen, anders gaat het licht uit.

28/06/2011 15:45 - Persbericht

De rapporten stapelen zich op, maar nog altijd weigeren de politiek verantwoordelijken de harde waarheid onder ogen te zien. De stroomvoorziening van België komt de volgende jaar zwaar onder druk, waardoor onze bedrijven en gezinnen ofwel af en toe zonder stroom zullen vallen, of zich blauw zullen betalen aan buitenlandse leveranciers. In zijn laatste rapport trekt de energieregulator CREG nogmaals aan de noodrem, en vraagt terecht dat de oude kerncentrales minstens twee tot drie jaar langer open blijven.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Sedert de kernuitstap van 2003 waarschuwen we voor het voorspelbaar rampscenario van het onbezonnen sluiten van de Belgische kerncentrales. In 2010 kwam nog altijd 54,6% van de stroom uit kernenergie, en er is geen cent geïnvesteerd in nieuwe centrales. Er was alleen geld voor windmolens, maar het rendement van die offshore parken is miniem tegenover kerncentrales, en op termijn kosten ze 14 miljard euro aan de verbruikers. Het energiedebat is grondig verknoeid onder paars en groen, en de volgende federale regeringen hebben bewezen dat ze deze kerntaak van de overheid niet aankunnen."

Visie voor Vlaanderen

Daarom blijft LDD hameren op een dringende, maar praktische en realistische aanpak van het dossier. Het langer openhouden van de bestaande kerncentrales zal een noodzaak zijn, samen met het nog beter beveiligen ervan. Daarbovenop moet Vlaanderen investeren in nieuwe kerntechnologie, in centrales van een nieuwe generatie.

Jean-Marie Dedecker: "Voor de komende 30 jaar moet Vlaanderen zelf in zijn energie voorzien, en kernenergie zal voor die overgangsperiode nog onontbeerlijk zijn. Anders vallen we terug op veel meer vervuilende stroom- en gascentrales. Het Vlaamse Energiebedrijf moet zich dus toespitsen op het opzetten van eigen productiecapaciteit. Dat kan door een of twee vooruitstrevende kerncentrales te bouwen, en intussen te investeren in duurzame energie om die zo snel mogelijk rendabel en betaalbaar te maken."

Reacties op "Vlaanderen moet energiebeleid zelf in handen nemen, anders gaat het licht uit."

Michel Berte
28/06/2011 19:45
Toegegeven, Fukushima is een slecht voorbeeld van beheer van kernenergie.
Deze centrale moest in 2010 dicht, maar doordat Tokyo zo'n slokop is van energie werd aan Tepco gevraagd om de centrale nog een tijd te gebruiken.
De rest kent iedereen...
Maar er is voor het ogenblik niets beter dan kernenergie.
Vandaag heeft President Sarkozy beslist van fors in kernenergie te investeren in de toekomst.
Gezien het moratorium in Duitsland en het Paarse Nee in Belgiƫ gaan we dus in de toekomst, (dure) electriciteit aankopen in Frankrijk.
Is dit de bedoeling van sommige onzer politici?

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*