Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

'Vlaanderen moet 94 miljoen extra besparen' (Het Belang Van Limburg, 10/11/2010, p4)

10/11/2010 08:59 - Verschenen - Begroting - Vlaanderen - Lode Vereeck - Besparingen

BRUSSEL - De begroting 2011 die het Vlaams parlement volgende week bespreekt, is al achterhaald. "Dinsdag heeft begrotingsminister Philippe Muyters toegegeven dat bovenop de geplande 376 miljoen euro nog eens 94 miljoen euro bespaard moet worden", zegt Lode Vereeck (LDD).

Eind september heeft het Vlaams parlement van Begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) de ontwerpbegroting 2011 gekregen. Dinsdag gaf de minister in de bevoegde commissie tekst en uitleg. Zoals bekend voorziet de Vlaamse regering voor volgend jaar 1,5 miljard euro extra inkomsten. Om een begrotingsevenwicht te bereiken, moet voor 376 miljoen euro bespaard worden. Er is ook 95 miljoen euro voor extra beleid. Daarvan gaat alvast 45 miljoen euro naar de gehandicaptenzorg.

Extra gat ontdekt
Groot was de verbazing bij de commissieleden toen Muyters toegaf dat de ontvangsten lager zullen zijn dan eind september geschat. "94 miljoen euro om precies te zijn", zegt LDD-voorzitter Lode Vereeck. "Ofwel wordt het geen begroting in evenwicht, ofwel zal extra bespaard moeten worden. Opnieuw blijkt dat Vlaanderen te weinig geld heeft om zijn kerntaken behoorlijk te vervullen en extra te investeren in innovatie en infrastructuur."

Veel besparingen
De minister heeft ook verduidelijkt waar hij alvast 376 miljoen euro gaat besparen:

  • 395 miljoen euro op werkingskredieten in alle beleidsdomeinen.
  • 3147 miljoen euro via de kaasschaafmethode: beknibbelen op subsidies, consultancy en communicatie, en door personeel dat op pensioen gaat niet te vervangen.
  • 3124 miljoen euro punctuele besparingen: 45 miljoen euro op onderwijs, 20 miljoen euro op het Hermesfonds en 69 miljoen euro bijkomende besparingen.

Vereeck: "Volgende week zal ik de minister in de commissie serieus op de rooster leggen."


(YL)
© 2010 Concentra

Reacties op "'Vlaanderen moet 94 miljoen extra besparen' (Het Belang Van Limburg, 10/11/2010, p4)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*