Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vlaanderen krijgt slechts habbekrats van Gemeentelijke Holding (De Morgen, pag. 7 19/04/2013)

19/04/2013 09:54 - Verschenen

265 miljoen euro heeft de Vlaamse regering gepompt in de Gemeentelijke Holding, toen die al op haar laatste benen liep. Maar Vlaanderen gaat daar amper iets van terugzien.

265 miljoen euro heeft de Vlaamse regering gepompt in de Gemeentelijke Holding, toen die al op haar laatste benen liep. Maar Vlaanderen gaat daar amper iets van terugzien.

Eerst even terug naar eind 2011, wanneer de Gemeentelijke Holding over kop gaat. Een serieuze klap voor de begrotingen op dat moment, van alle overheden, maar zeker voor die van de gewesten. Die stelden zich in 2008 voor honderden miljoenen borg toen de Gemeentelijke Holding Dexia plots mee moest herfinancieren. Voor Vlaanderen ging het om 225 miljoen. Bovendien had Vlaanderen nog voor 40 miljoen aan commercial paper ingekocht, waardoor de totale rekening op 265 miljoen kwam. Met een fikse krater in de begroting als gevolg. Die krater wordt meteen gedempt, maar de verwachting is in eerste instantie wel dat er bij de vereffening iets terug zal vloeien. Die hoop is intussen helemaal vervlogen, blijkt uit een antwoord van Vlaams minister voor Financiën Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). Volgens de initiële berekeningen van de vereffenaars van de Holding krijgt de Vlaamse regering slechts een habbekrats. "Het maximum dat theoretisch aan het eind van de liquidatieperiode zou kunnen worden overgemaakt aan de waarborgverleners, bedraagt voor de drie gewesten samen ca. 10 miljoen euro", luidt het. De Vlaamse regering houdt in haar begroting zelfs geen rekening meer met een terugstorting. Vereeck vindt de hele affaire bijzonder pijnlijk en hij waarschuwt voor een herhaling. "Sinds het faillissement van de Holding is het risico van de waarborgstelling door de overheid gekend. Ook Alfacam toont het risico van die aanpak aan", aldus Vereeck. "Toch blijft de gewaarborgde schuld van Vlaanderen stijgen."

© 2013 De Persgroep Publishing

Ann van den Broek - De Morgen, pag. 7