Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaamse wegen liggen er nog altijd belabberd bij

12/01/2012 20:05 - Persbericht

Het Vijftiende rapport over de toestand van het Vlaamse wegennet bevat volgens LDD geen enkele grote stap voorwaarts. Het blijft aanmodderen, en op de Vlaamse wegen mag je dit meer en meer letterlijk nemen. Uit het nieuwe rapport blijkt dat zowel het aantal goede als het aantal slechte wegen blijft stijgen. Dit bewijst dat de Vlaamse overheid achter de feiten blijft aanhollen.

Peter Reekmans, Vlaams Parlementslid LDD: "Het klopt dat minister van openbare werken Crevits (CD&V) extra middelen inzet, maar die volstaan niet om een scheefgetrokken beleid van jaren recht te trekken. Als de Vlaamse regering het budget voor de zwarte verkeerspunten niet hadden laten ontsporen, dan lagen er nu andere wegen. De werken voor de zwarte verkeerspunten hadden de studiebureau's van TV3V oorspronkelijk op 400 miljoen euro begroot, maar vandaag kosten die al meer dan 1 miljard euro."

Geen onafhankelijke controle

Ook wat de kwaliteitscontrole betreft blijft LDD op haar honger zitten. In de afgelopen jaren zijn er talloze voorbeelden geweest van wegeniswerken die na amper enkele jaren waren over te doen door de slechte kwaliteit. Het viaduct van Vilvoorde en de  E19 liggen nog vers in het geheugen.

Peter Reekmans: "Zolang er geen onafhankelijk controleorgaan is dat de wegeniswerken en stalen van asfalt controleert, zal zich dit blijven herhalen. Vandaag gebeurt dit nog steeds door COPRO, een allesbehalve onafhankelijke organisatie waarvan de raad van bestuur voor de helft bestaat uit de aannemers die de werken uitvoeren en voor de helft uit de opdrachtgevers zelf. Zolang we niet onafhankelijk gaan controleren zoals in de buurlanden zal de kwaliteit niet verbeteren."

LDD heeft in het Vlaams parlement ook vragen gesteld naar de steeds stijgende studiekosten voor openbare werken. Zo vroeg Reekmans aan minister Crevits hoe het in godsnaam mogelijk was dat een studie voor het plaatsen van een geluidsscherm van enkele honderden meter ongeveer 2 miljoen euro kost.