Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaamse Regering verknoeit hervorming secundair onderwijs

25/06/2012 15:00 - Persbericht

LDD heeft zich altijd verzet tegen de onrealistische en nivellerende hervormingsvoorstellen van Vlaams onderwijsminister Smet. Ons secundair onderwijs is één van de beste in de wereld, en dat moeten we zo houden. Wel zijn er een aantal knelpunten zoals de ongekwalificeerde uitstroom, het te geringe aantal leerlingen dat voor technisch-wetenschappelijke richtingen kiest en de taalachterstand van allochtone leerlingen.

Boudewijn Bouckaert, Vlaams volksvertegenwoordiger en Voorzitter van de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen: "De knelpunten moet men oplossen met punctuele hervormingen en niet door het hele onderwijslandschap overhoop te gooien. LDD verheugt zich erover dat N-VA uiteindelijk ook dit standpunt inneemt. LDD hoopt dat N-VA hierover voet bij stuk houdt en niet toegeeft aan het nivellerende onderwijsbeleid van sp.a, Groen en de ACW-vleugel van de CD&V."

De onenigheid tussen de regeringspartners houdt echter het risico in dat er van de hervormingen - ook van de noodzakelijk punctuele hervormingen - niets in huis komt.

Boudewijn Bouckaert: "Als commissievoorzitter heb ik getracht om op basis van zeer leerrijke hoorzittingen uit te zoeken op welke punten er, bij meerderheid en oppositie, consensus was. Die poging werd 'opgeblazen' doordat CD&V plots met een eigen conceptnota kwam. Dat N-VA nu pas tot het inzicht komt dat de nota-Smet een onderwijsvernietigend karakter heeft, is al even opmerkelijk. Smet heeft zijn nota immers al in september 2010 gelanceerd. Daarin staat duidelijk wat hij van plan was. De N-VA en de rechtervleugel van de CD&V hadden toen hun bezwaren kenbaar moeten maken. Dat had de commissie de tijd gelaten om op zoek te gaan naar een realistische hervorming van het secundair onderwijs. Door zo laat te reageren, wordt het niet alles, maar helemaal niets."