In het Vlaams Parlement hebben de 3 traditionele partijen samen met de N-VA, die de CD&V in alles naloopt, de voorstellen weggestemd om een parlementair onderzoek te doen naar de werking van de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel). De voorstellen van LDD, Groen! en Vlaams Belang om het debacle van de BAM grondig uit te spitten, werd afgewezen ‘omdat het parlement daarvoor andere middelen heeft'. LDD neemt hiervan akte en wil dat de kwestie van de buitenissige bonussen voor het management van de BAM als eerste wordt aangepakt.
Bonussen niet verdiend
Peter Reekmans, Vlaams Parlementslid LDD: "Met het wegstemmen van de onderzoekscommissie proberen de partijen die zelf betrokken waren bij de oprichting van de BAM zich af te maken van dit netelig dossier. Het is voor iedereen duidelijk dat het management van de BAM eind 2008 helemaal geen bonussen verdiende. Of moesten de managers beloond worden omdat ze 15 jaar studies en ontwerpen in de vuilnisbak deden belanden?"
"Het referendum heeft het failliet van de BAM bevestigd, maar iedereen wist al lang dat de BAM de Antwerpse bevolking geen enkele dienst heeft bewezen. De dagelijkse files zijn daar het harde bewijs van. Wie zich daarvoor een bonus toe-eigent is van kwade wil, of gewoon een profiteur."
Niet treuzelen
LDD dient daarom een voorstel van resolutie in bij het Vlaams Parlement om de regering aan de zetten de bonussen van 3 managers van de BAM die eind 2008 zijn toegekend, meteen terug te vorderen. Ook een aantal parlementsleden van de meerderheid hebben zich in de pers daar al akkoord mee verklaard, ze kunnen dit nu in het Parlement bevestigen.
Er is volgens LDD geen enkele reden om te treuzelen, zeker in tijden dat elke cent van de overheid twee keer moet worden omgedraaid.
Peter Reekmans: "Laat de regering daar nu meteen werk van maken. Het mag geen probleem zijn want 2 regeringscommissarissen bij de BAM hebben tot tweemaal toe de toekenning trachtten tegen te houden. Ze hebben daarvoor de BAM-voorzitter aangeschreven, en de bevoegde ministers in de Vlaamse Regering."
"Zowel naar inhoud als naar procedure houdt niets de Vlaamse Regering tegen. We zullen pas dan zien of ze het meent om haar BAM-miskleun serieus onder handen te nemen."