Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vlaamse regering is grootste wanbetaler (Het Laatste Nieuws, 14/03/2011, p13)

14/03/2011 09:27 - Verschenen

Al voor 130 miljoen euro facturen niet vereffend.

De Vlaamse regering is een hardnekkige wanbetaler. Dat blijkt uit cijfers van LDD-fractieleider Lode vereeck. Eind vorig jaar had de Vlaamse overheid een betaalachterstand van 130 miljoen euro. "Een hallucinant bedrag," zegt Vereeck. "Als een ander dit doet, staat de deurwaarder klaar."

In totaal kampten 8 van de 13 Vlaamse beleidsdomeinen eind 2010 met een betaalachterstand (zie kader). Goed voor een totaal van 130 miljoen onbetaalde rekeningen. Die bestaan uit twee delen: niet uitgekeerde subsidies en laattijdig betaalde facturen. Zo moesten de bouwers van scholen en wegen op hun geld wachten en kon het innovatieagentschap IWT vorig jaar 54 miljoen euro aan Vlaamse staatssteun niet uitbetalen wegens gebrek aan cash.

Achterstand per domein

Economie, Wetenschap en innovatie

53.843.232 euro

Onderwijs en vorming

39.217.843 euro

Mobiliteit en Openbare Werken

25.917.739 euro

Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed

4.836.440 euro

Internationaal Vlaanderen

3.584.041 euro

Cultuur, Jeugd, Sport en Media

597.050 euro

Leefmilieu, Natuur en Energie

465.103 euro

Bestuurszaken

72.000 euro

Totaal Betaaltekort

128.533.448 euro

Geen betaalproblemen: Financiën en Begroting - Welzijn, Volksgezondheid en Gezin - Werk en Sociale Economie - Landbouw en Visserij

Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) ziet 3 oorzaken voor de betaalproblemen: een fout ingeschat betaalritme, een ongelukkige timing qua facturering van de tegenpartij en onvoldoende krediet, kortom een kastekort. Uit een schrijven blijkt trouwens dat Muyters geen haast achter de achterstallige betalingen zet. "Dit is puur wanbeleid," meent Vereeck. "Mocht Didier Reynders (MR) dit op federaal vlak doen, dan schreeuwt de partij van Muyters moord en brand. Bovendien gooit de Vlaamse regering hiermee haar geloofwaardigheid te grabbel."

Volgens vereeck brengt de Vlaamse regering ook tal van bedrijven in de problemen. "Vandaag spelen die als het ware bank voor de overheid. Grote firma's en instellingen kunnen dit opvangen, maar voor kmo's betekent dit soms de doodsteek. De Vlaamse regering spreekt constant over het ondersteunen van ondernemingen. Ze kan misschien beginnen met haar eigen facturen te betalen. Ik begrijp niet dat iemand nog zaken wil doen met deze regering."

Weggegooid geld
Opvallend: tot nu toe diende geen enkele instelling, aannemer of leverancier een klacht in. "Vaak is de Vlaamse overheid hun belangrijkste klant en ze durven die niet tegen de borst stoten," zegt Vereeck. "Anderen hangen inzake steun dan weer volledig van de overheid af. Bij een gezin of bedrijf komt meteen de deurwaarder langs, maar de Vlaamse overheid gaat vrijuit. Vreemd, als je weet dat 10% van de faillissementen aan wanbetalingen te wijten is."

Nochtans krijgen laatbetalers in België een soort boete, de zogenaamde verwijlinteresten. Tijdens de vorige legislatuur (2004-2009) liepen die op tot 60 miljoen euro. "Deze keer zullen ze een pak hoger liggen," aldus Vereeck. "Allemaal weggegooid geld van de Vlaamse belastingbetaler."

De betaalachetrstand lijkt een structureel probleem. "De regering vult de putten van vorig jaar nu gewoon met geld uit het budget voor 2011. Er werden ook enkele beloofde fondsen en budgetten zomaar geschrapt. Dit alles zet de begroting voor dit jaar onder zware druk." Het rekenhof en andere controle-instanties geven Lode Vereeck gelijk. Zo omschrijft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) de betaaltekorten in een recent rapport als de grootste bedreiging voor de Vlaamse begroting van 2011. Vereeck vraagt de Vlaamse regering vandaag om meer uitleg.

Het Laatste Nieuws
(Michiel Galle)
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op "Vlaamse regering is grootste wanbetaler (Het Laatste Nieuws, 14/03/2011, p13)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*