Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaamse regering gooit met geld om roetfilterpremie te promoten

27/02/2011 16:00 - Persbericht

Na de vernietigende 'interne evaluatie' van het VIA project, blijft de Vlaamse regering doelloze campagnes lanceren voor haar zogezegd beleid. LDD stelt vast dat nu ook de campagne rond de uitbreiding van roetfilterpremie  over de ganse lijn is mislukt. Om de uitstoot van fijn stof door dieselwagens te beperken, is in 2009 de premie gelanceerd, maar de respons was zeer lauw. Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege, heeft de premievoorwaarden en -tussenkomst in september 2010 uitgebreid.  

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger (LDD): "Vanaf november 2010 startte dan de campagne naar de voertuigeigenaars. In totaal werd al voor ruim 32.000 euro geadverteerd. Er werd ook informatie verspreid via elektronische nieuwsbrieven en websites, en verleden maand verschenen er dan grote affiches langs de wegen ("Een roetfilter lucht op! www.roetfilterpremie.be"), een campagne van 16.000 euro."

Premie blijft liggen
De resultaten blijven bedroevend, zoals blijkt uit bijgevoegde parlementaire vraag. Er zijn nu nog maar 21 dossiers ingediend, waarvan er 18 zijn uitgevoerd. Alle aanvragen komen van particulieren, dus niet van bedrijven of gemeenten, ondanks alle specifieke aandacht voor hen.

Peter Reekmans: "Het gaat om 18 voertuigen, maar er zitten geen bestelwagens tussen, enkel 2 mobilhomes en dus 16 personenwagens. Die 18 filters zijn alles samen 10.800 euro waard, en daar staat een reclamecampagne van nu al 48.000 euro tegenover. Ondanks de financiële uitbreiding en ondanks alle communicatie langs alle mogelijke kanalen, kan je de roetfilterpremie alleen als een mislukking beschouwen. Ik hoop dat minister Schauvliege de objectieve cijfers onder ogen ziet en er snel  conclusies uit trekt, en geen bijkomend belastinggeld aan dit loze project zal besteden."