Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vlaamse industrie heeft nood aan een verbeterd ondernemersklimaat

27/05/2011 17:20 - Persbericht

De Vlaamse Regering keurde vandaag het Witboek 'Een Nieuw Industrieel Beleid voor Vlaanderen' goed. Beoogd wordt om, via het voeren van een transformatiebeleid, de toekomst van de bestaande industriële activiteit in Vlaanderen te verzekeren. Vlaams volksvertegenwoordiger Ivan Sabbe (LDD) is van oordeel dat deze zoveelste 'hoogmis' een maat voor niets is en dat het bovendien niet aan de overheid toekomt om de Vlaamse economie te transformeren. De overheid moet zich immers beperken tot het vervullen van een ondersteunende rol, met name het creëren van een gezond en aantrekkelijk ondernemersklimaat. Om effectief de transformatie van de bestaande Vlaamse bedrijvigheid te faciliteren heeft Ivan Sabbe overigens een alternatief voorstel ingediend.

 

 

Acht maanden na het Groenboek Nieuw Industrieel Beleid en maar liefst zestien maanden na de Staten-Generaal voor de Industrie neemt de Vlaamse Regering eindelijk een beslissing: het Witboek Nieuw Industrieel Beleid.

Ivan Sabbe: “Het Witboek omvat een vijftigtal acties die, volgens de Vlaamse regering, zouden moeten toelaten om een Vlaams Nieuw Industrieel Beleid te realiseren. Alle goede bedoelingen ten spijt kan ik bij het overlopen van de vooropgestelde acties enkel vaststellen dat de realisatie van dit actieplan nauwelijks of niet zal bijdragen tot het creëren van een beter ondernemingsklimaat. Het ziet er dus naar uit dat de Vlaamse ondernemer, ook in de toekomst, door de overheid zal worden neergeknuppeld met administratieve rompslomp, reglementitis, fiscale druk en pestbelastingen, om vervolgens van diezelfde overheid een aalmoes te krijgen in de vorm van subsidies. De Vlaamse ondernemers zijn geen steuntrekkers en vragen bijgevolg geen uitkeringen in de vorm van subsidies. Het enige wat zij vragen is dat de overheid werk maakt van het sneller verlenen van vergunningen; het doorvoeren van een drastische administratieve vereenvoudiging; het realiseren van een verbeterde transportinfrastructuur; het creëren van meer ruimte om te ondernemen; het voorzien van extra middelen voor onderzoek en ontwikkeling, … evenals tal van andere concrete maatregelen die bijdragen tot het creëren van een gezond ondernemingsklimaat dat bedrijven aantrekt, verankert en transformeert. Als de overheid die uitdaging niet dringend aangaat hypothekeert dit op termijn onze welvaart en ons welzijn.”

 

 

Reacties op "Vlaamse industrie heeft nood aan een verbeterd ondernemersklimaat"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*