Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vlaams Parlement wil innovatieve energiebesparing stimuleren (Belga, 22/12/2012)

22/12/2011 17:44 - Verschenen

Voer een actuele minimumnorm in voor het isoleren van muren, vloeren, daken en buitenschrijnwerk en stem je subsidies daarop af. Zo stimuleer je de beste energieleerlingen in de bouwsector en wordt (ver)bouwen ook betaalbaarder. Dat is één van de voorstellen in een voorstel van resolutie dat over de grenzen van meerderheid en oppositie is uitgewerkt in het Vlaams Parlement, met name door onder meer Peter Reekmans (LDD), Bart Martens (sp.a) en Hermes Sanctorum (Groen!). De betrokken parlementsleden zaten al langer te broeden op een initiatief, maar met de recente afschaffing van het fiscaal voordeel voor veel energiebesparende maatregelen, raakte de zaak in een stroomversnelling.

"We wilden absoluut nog voor het einde van het jaar een signaal geven vanuit het parlement", legt Peter Reekmans uit. De resolutie mikt onder meer op het stimuleren van moderne isolatie. Isolatie is de goedkoopste manier om energie te besparen. "Maar er is al jaren sprake van oversubsidiëring omdat men de normen niet heeft geactualiseerd", aldus Reekmans. "Het is de bedoeling dat we opnieuw de beste leerlingen belonen en innovatief gaan subsidiëren", zegt de LDD'er.

Daarom vraagt de resolutie aan de Vlaamse regering een minimumisolatienorm voor buitenschrijnwerk, dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie in te voeren. Enkel wie nog beantwoordt aan die norm zou een premie krijgen. "Door die norm in te voeren, willen we ook een einde maken aan het isoleren aan twee snelheden", legt Reekmans uit. "Nu gelden er al strenge isolatienormen voor nieuwbouw, maar niet voor renovatie. Door de duurdere isolatiematerialen nu ook te stimuleren bij verbouwers, worden die materialen ook goedkoper voor nieuwbouwers en wordt bouwen betaalbaarder", aldus de LDD'er.

De resolutie vraagt ook aan de regering om een campagne op te zetten om de calculator van het Vlaams Energieagentschap (VEA) beter bekend te maken. Op die calculator kunnen mensen berekenen wat het rendement is van hun energiebesparende investering. "Als mensen zien hoe snel ze bepaalde investeringen kunnen terugverdienen, zijn ze ook sneller geneigd die investeringen te doen", legt Reekmans uit.

Bron: Belga