Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

LDD in de kijker

Verzet tegen leegstand in stationsbuurt

14/09/2011 10:36 - LDD in de kijker

Er moeten maatregelen komen tegen de leegstand en de verloedering van de handelsstraten. Dat meent Yvienne Vandenberghe, de voorzitter van LDD Halle-Vilvoorde.

 

De leegstand in de Stationsstraat in Ternat is in groot contrast met het levendige handelscentrum dat deze buurt amper tien jaar geleden nog was. "Het is niet alleen een probleem in Ternat, want ook in Asse bestaat hetzelfde probleem", weet Vandenberghe. "In Asse gaat men zelfs nog een nieuw winkelproject bouwen. Dan krijg je sowieso verloedering in de huidige winkelstraten."

De leegstand is niet bevorderlijk voor de handel in de stationsbuurt. "Ook de appartementen boven de winkels geraken niet verhuurd of verkocht, enkel en alleen omdat de woonkwaliteit is gedaald. En de overheid wil de eigenaars dan nog eens extra straffen met een leegstandsheffing."

Vandenberghe wil dat de gemeenten het probleem in kaart brengen. "Nadien kan je overwegen om een winkelstraatmanager aan te stellen en vervolgens een actief beleid voeren om de handelsstraten aantrekkelijk en aangenaam te maken."

Burgemeester Ronald Parys van Ternat zegt dat er beterschap op komst is. "We hebben tegen 2012 een herinrichting van de stationsbuurt vooropgesteld", klinkt het. "En we gaan in de buurt een blauwe zone invoeren zodat klanten van de winkels er vlotter kunnen parkeren. Bovendien heeft onze gemeente zich ook ingeschreven op een project dat gevelrenovatie ondersteunt."

(WDS/VDCL)

© 2011 De Persgroep Publishing