Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Verwijlintresten liepen vorig jaar op tot 10 miljoen euro" (Het Belang van Limburg, 01/04/2011, p4)

01/04/2011 09:35 - Verschenen

BRUSSEL - De Vlaamse overheidsinstellingen hebben vorig jaar 9,88 miljoen verwijlintresten moeten betalen als gevolg van laattijdige betalingen. "Dit is 2,35 miljoen euro (31%) meer dan in 2009", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Dit is onaanvaardbaar! Met dat bedrag kunnen bijvoorbeeld 250 verplegers worden aangeworven."

Verwijlintresten zijn extra kosten die worden aangerekend als een factuur te laat betaald wordt. Een jaar geleden maakte Vlaams parlementslid Lode Vereeck in deze krant bekend dat de Vlaamse overheid in de periode 2004-2009 al 58,5 miljoen euro verwijlintresten had moeten betalen.

In de commissie-Financiën zei Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) dinsdag dat de betaalachterstanden worden aangepakt. "De verwijlintresten dalen ernstig", zei hij. Twee weken geleden zei diezelfde Muyters nog dat de verwijlintresten gedaald zijn van 4,2 miljoen euro in 2009 tot 2,6 miljoen euro in 2010. "Dat is 37% minder", aldus Muyters.

"Halve waarheden"

"De minister vertelt halve waarheden", meent Lode Vereeck. "Zijn cijfer klopt, maar dat komt omdat hij een selectieve analyse maakt door enkel de verwijlintresten op te tellen van de 13 Vlaamse departementen, de verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid, en de diensten algemeen beheer (zie kader onder, nvdr). De ongeveer 30 verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid die ook onder de Vlaamse begroting ressorteren, laat hij gewoon eventjes ongemoeid. Helaas voor hem zijn de verwijlintresten van deze 30 instellingen vorig jaar met 3,85 miljoen euro of 114% gestegen."

"Wanbeleid"

Een rekensom leert volgens Vereeck dat de verwijlintresten in 2010 zijn toegenomen met 31%, van 7,53 miljoen euro in 2009 naar 9,88 miljoen. "Dit maakt dat de Vlaamse overheid sinds 2004 al 68,5 miljoen euro verwijlintresten heeft moeten betalen. Onaanvaardbaar is dat. Hier wordt belastinggeld simpelweg weggegooid omdat facturen niet tijdig betaald worden", zegt Vereeck. "Vooral het gebrek aan betaalmiddelen blijkt de grootste reden van deze betaalachterstand."

"Minister Peumans"

Vereeck gaat minister Muyters met aandrang vragen dat die er zich toe verbindt om eind dit jaar geen enkele factuur onbetaald te laten. "Als ex-Voka-baas moet hij weten hoe schadelijk dit voor bedrijven is."

De LDD'er licht nog een andere optie toe: "Net zoals een chirurg moet kunnen opereren, moet een begrotingsminister kunnen tellen. Philippe Muyters kan dat niet, zijn partijgenoot Jan Peumans wél. Dat heeft die in het BAM-dossier bewezen. Daarom vraag ik de N-VA om minister Muyters te vervangen door minister Peumans. Voordeel is ook dat deze laatste wél legitiem verkozen is."

BRUSSEL - Vorig jaar heeft de Vlaamse overheid 9,88 miljoen euro verwijlintresten moeten betalen. Aan de hand van cijfers die hij via parlementaire vragen kreeg, lijst Vereeck op hoe hij aan dit cijfer komt.

Overheidsinstellingen - 2.661.697 euro verwijlintresten

Onder de Vlaamse overheidsinstellingen ressorteren de 13 Vlaamse departementen, de intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid (Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaams Belastingdienst...) en de diensten afzonderlijk beheer (Catering, Schoonmaak, Alden Biesen...). Zij waren vorig jaar goed voor 2,66 miljoen euro verwijlintresten. Dat is 1,5 miljoen euro of 37% minder dan in 2009. De departementen Mobiliteit en Openbare Werken blijft met 97% van alle verwijlintresten opnieuw de grootste boosdoeners. "Gevolg is dat ook dit jaar de bouwbedrijven de grootste dupe zijn", zegt Vereeck.

Rechtspersonen - 7.218.898 euro verwijlintresten

Daarnaast heeft de Vlaamse overheid een 30-tal verzelfstandigde agentschappen mét rechtspersoonlijkheid. Die krijgen een jaardotatie uit de Vlaamse begroting, hebben een eigen beheer en begroting, én een rechtspersoonlijkheid waardoor ze in eigen naam contracten kunnen afsluiten. De bekendste zijn Bloso, Kind & Gezin, Toerisme Vlaanderen, De Lijn, de VDAB, de VRT en de nv Scheepvaart. Ten opzichte van 2009 moesten zij vorig jaar maar liefst 3,85 miljoen euro (114%) verwijlintresten meer betalen.

De nv Scheepvaart (met zetel in Hasselt) was in 2010 met 2,4 miljoen euro de slechtste leerling van de klas.YL

Het Belang van Limburg
Yves LAMBRIX
© 2011 Concentra

Reacties op ""Verwijlintresten liepen vorig jaar op tot 10 miljoen euro" (Het Belang van Limburg, 01/04/2011, p4)"

Etienne VINCENT
01/04/2011 15:18
Het is typisch dat de twee domste van de klas in de Vlaamse Regering, Lieten en Muyters, diegenen zijn die oorspronkelijk hun postje hebben gekregen zonder verkozen te zijn. Als het er bij VOKA en De Lijn - hetgeen ik niet betwijfel - ook zo aan toegegaan is, denk ik dat een onderzoek naar malversaties misschien wel op zijn plaats zou zijn. Spaar die prutsers niet!

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*