Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vereeck wil partijen in één lijst bundelen (Het Belang van Limburg, 20 januari 2012)

20/01/2012 07:30 - Verschenen

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) wil met meerdere partijen in Diepenbeek één lijst vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Hij start nu met gesprekken met de 8 (!) fracties en scheurlijsten die de gemeente op dit moment telt. "Als de gesprekken afspringen, komen we als LDD niet alleen op. Politiek Diepenbeek is al versnipperd genoeg."

Het woord kartel wil het Diepenbeekse parlementslid niet in de mond nemen. "Dat heeft zo'n negatieve bijklank gekregen. Ik wil gewoon met meerdere partijen naar de kiezer stappen om uit de politieke impasse in Diepenbeek te raken. Want de huidige versnippering is funest voor de gemeente.

Dat kunnen we niet opnieuw zes jaar met ons meeslepen", meent Lode Vereeck.

"Ik zetel nu zelf niet in de Diepenbeekse gemeenteraad maar volg de situatie al een tijdje. Je zit daar intussen met 8 partijen of fracties: CD&V-Plus, sp.a, Open Vld, Groen!, Vlaams Belang, de scheurlijsten DAAD en PUUR en twee onafhankelijken. Dat zorgt voor chaos, je kan een gemeente op die manier niet blijven besturen.

Diepenbeek is trouwens de enige gemeente waar de burgemeester geen meerderheid heeft."

Vereeck doet dan ook een 'open oproep' aan de andere partijen om één grote ploeg te vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik ga de komende weken met de verschillende fracties aan tafel zitten om te kijken wat de overeenkomsten zijn tussen de partijprogramma's. Het moet mogelijk zijn om overeenstemming te vinden. Lokaal is dat veel makkelijker dan nationaal omdat je gelijke belangen hebt. Het is dan de bedoeling om - met de partijen die willen - met één duidelijk programma naar de kiezer te trekken.

Zo weten de Diepenbekenaren waarvoor ze kiezen, en heb je na de verkiezingen een coherente ploeg met een visie."

Burgemeester

Betekent dit dan ook dat Vereeck een gooi doet naar de burgemeesterssjerp?

"Voor mij staat het welslagen van dit project voorop.

Als dat betekent dat ik een mandaat - schepen of burgemeester - moet weigeren: geen enkel probleem. Ik wil gewoon iets betekenen voor Diepenbeek."

Maar wat als de andere partijen zo'n 'grote ploeg' niet zien zitten?

Komt LDD dan met een eigen lijst op? "Wat mij betreft niet, Diepenbeek heeft niet nog eens een partij nodig."

CV