Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Vereeck (LDD) en Muyters (N-VA) in de clinch over Vlaamse betaalachterstand (De Morgen, 15/03/2011, p15)

15/03/2011 09:08 - Verschenen

Brussel - De boekhouding van de Vlaamse regering is het onderwerp van een welles-nietesspelletje. Oppositielid Lode Vereeck (LDD) en Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) vochten een robbertje uit over de betaalachterstand eind 2010.

"De Vlaamse regering is een hardnekkige wanbetaler." Dat concludeert LDD-fractieleider Lode Vereeck uit cijfers die hij verzamelde via parlementaire vragen. "Cijfers van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters zelf", preciseert Vereeck in Het Laatste Nieuws en Metro. Daaruit blijkt dat de Vlaamse overheid eind vorig jaar voor 130 miljoen euro aan onbetaalde facturen had openstaan.

Maar volgens Muyters (N-VA) slaat Vereeck een aantal dingen door elkaar. Zo mag de 54 miljoen euro van het IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) niet bij de betalingsachterstand geteld worden. "Wij hebben die som eind 2010 in betaling gezet. Het gaat dus niet om een wanbetaling", aldus het kabinet-Muyters.

Ook over de BOF-middelen (Bijzondere Onderzoeksfondsen) in het departement Onderwijs staan de twee diametraal tegenover elkaar. Volgens het LDD-parlementslid staat de 8 miljoen euro geschrapte subsidies gelijk aan "het verzaken aan engagementen", maar Muyters ontkent dat er een engagement was aangegaan of een subsidiebesluit getekend was. De totale betaalachterstand vorig jaar bedroeg volgens Muyters dan ook 66 miljoen euro.

Vereeck blijft evenwel bij zijn standpunt dat de IWT-en BOF-gelden bij dat bedrag geteld moeten worden. "Minister Muyters noemt een tekort aan kasmiddelen als voornaamste oorzaak voor de betaalproblemen. Maar hij beheert het budget, dus hij moet er voor zorgen dat er middelen zijn voor de kerntaken en de verplichtingen van de Vlaamse overheid."

De Morgen
(MJ)
© 2011 De Persgroep Publishing

 

Reacties op "Vereeck (LDD) en Muyters (N-VA) in de clinch over Vlaamse betaalachterstand (De Morgen, 15/03/2011, p15)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*