Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

VEL GERED (al zal het volgende week nog stuiven) (Het Laatste Nieuws, 21/01/2012)

21/01/2012 13:11 - Verschenen

Muyters overleeft ministerraad, maar moet zich nog verdedigen voor het parlement.

Philippe Muyters kan weer lachen - al was het gisteren maar een groen lachje, na afloop van de Vlaamse ministerraad. Daar kreeg de N-VA'er het vertrouwen van zijn collega's in de Vlaamse regering. Er is voorlopig geen bewijs dat hij het parlement voorgelogen zou hebben, zoals een kabinetsmedewerker schreef in een uitgelekte mail. Maar volgende week moet de begrotingsminister opniéuw spitsroeden lopen, in het Vlaams Parlement. En dan is het nog bang afwachten of er geen nieuwe mails opduiken.

De collega's in de Vlaamse regering trokken gisteren aan hetzelfde zeel, al was dat niet van harte. Pascal Smet, de sp.a'er op Onderwijs, was niet happy met de uitval van het kabinetslid van Muyters over "die smeerlappen van Onderwijs" die volgens hem te veel geld uitgaven. "Mensen die hun werk doen, zijn geen smeerlappen", reageerde Smet. En zelfs Geert Bourgeois, partijgenoot en Vlaams vicepremier, ging niet voluit achter zijn minister staan. Hij moet zélf uitmaken of hij nog kan functioneren, liet Bourgeois optekenen.

Tekst en uitleg

In de ministerraad moest Muyters dus tekst en uitleg geven. Zijn uitleg volstond voor Kris Peeters en co. "Incident gesloten", zei Peeters. "Alle collega's zien het vertrouwen in collega Muyters niet beschadigd." Buiten, voor de pers, putte de N-VA-minister zich uit in excuses. Dat hij niet gelogen had over de begroting 2009. Dat wat hij in de parlementscommissie had gezegd niet in tegenspraak was met wat in een rapport van de administratie stond. Dat zijn medewerker een tegenspraak had gehoord die er geen was. Dat hij in het parlement volledige klaarheid zal verschaffen. Voor het woordgebruik van de geviseerde kabinetsmedewerker verontschuldigde de minister zich herhaaldelijk. Maar om daarvoor op te stappen, zoals de oppositie wil, dat vond Muyters toch een tikje overdreven. "Ik vind dat de mail niet van dat gewicht is dat ik ontslag moet nemen", was zijn eindconclusie. Voor het Vlaams Parlement is deze nieuwe zaak-Muyters echter niet gesloten. Ook de meerderheid zit nog met vragen, hoewel die na de ministerraad niet meer zo fors geformuleerd werden. Vooral de sp.a schoot aanvankelijk met scherp: "Minister Muyters moet zo snel mogelijk bewijzen dat hij niet gelogen heeft. En als zou blijken dat hij toch gelogen heeft, is er een groot probleem", zei de nieuwe fractieleider van de socialisten, Bart Van Malderen. "Natuurlijk zal hij zich moeten verantwoorden in het parlement, maar het gaat hier wel om een mail tussen medewerkers van dezelfde partij. Indertijd, met de mail van sp.a-minister Lieten over haar collega's, hebben wij daar ook geen zaak van gemaakt", liet Ludwig Caluwé, fractieleider van regeringspartij CD&V, optekenen. "De essentie is dat twee jaar later de begroting in evenwicht is."

Limburgse connectie

Het lijkt er dus op dat de meerderheidspartijen zich achter de minister zullen scharen, maar dat een nieuw incident Muyters haast zeker de kop zal kosten. De oppositie blijft haar best doen om er tegenaan te gaan. Lode Vereeck, de Limburgse fractieleider van LDD, lijkt daarbij wel de oppositieleider. Hij was het immers die de omstreden mail van het kabinet-Muyters op de kop kon tikken - wellicht via de bij de N-VA aan de deur gezette Bas Luyten (zie kader linksonder). Een Limburgse connectie dus. Vereeck laat overigens niet af. Het stopt voor hem niet bij de motie van wantrouwen die de oppositie heeft ingediend. De hele zaak gaat twee jaar terug. Vereeck had Muyters eind 2009 een monitoringrapport over de begroting gevraagd. De minister heeft het hem in februari 2010 gegeven, hoewel zijn medewerker het tegendeel had geschreven omdat er zogenaamd gelogen was over de begrotingsresultaten. "Toch het beste bewijs dat ik niet heb gelogen, want anders zou ik de bewijzen toch niet hebben overhandigd?", verdedigt Muyters zich met een ijzeren logica. Maar Vereeck is nog niet overtuigd: "Er is sprake van meer rapporten. We hebben er maar één gekregen. Ik wil ze nu allemaal. En waarom heb ik een rapport dat al op 17 december beschikbaar was, pas in februari gekregen?" Samengevat: Muyters is nog niet uit de zorgen. 'Onder vrienden' in de regering kreeg hij het niet moeilijk, maar het parlement zit vol tegenstanders voor wie hij aangeschoten wild is. En hoe zit het met de kabinetsmedewerker die "onaanvaardbare" (dixit Muyters) mails rondstuurde met een neerbuigende houding tegenover het parlement? "Natuurlijk zal ik de gepaste sanctie treffen", zegt Muyters. "Maar dat is iets tussen hem en mij."

© 2012 De Persgroep Publishing