Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Vangplanken onder vangrails tegen eind dit jaar

30/09/2011 16:00 - Persbericht

In antwoord op een vraag van LDD-parlementslid Patricia De Waele belooft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits, dat tegen het einde van dit jaar, onder alle vangrails op strategische belangrijke plaatsen, vangplanken voor motorrijders worden voorzien. Ook wordt in de toekomst bij wegenrenovatieprojecten meer rekening gehouden met deze groep weggebruikers. Patricia De Waele is verheugd over dit pertinent engagement van de minister en laat niet na dit dossier accuraat te blijven opvolgen.

 

Ondanks het feit dat motorrijders slechts 1% van de totaal aantal gereden kilometers realiseren, zijn jaarlijks meer dan 10% van de verkeersdoden motorrijders. Het risico dat motorrijders in het verkeer lopen is dus meer dan 10 keer groter.

Patricia De Waele, die vorige zaterdag nog deelnam aan een protestrit voor motorrijders om aandacht te vragen voor een veiligere weginfrastructuur: "Als je de onervarenheid van sommige motorbestuurders buiten beschouwing laat, is het merkelijk hogere risico vooral te wijten aan perceptiefouten van automobilisten en de gebrekkige weginfrastructuur. In 72% van de gevallen is de motorrijder immers niet in fout."

"De specifiek gevaren verschillen enigszins naar gelang het vervoermiddel dat de weggebruiker hanteert. Voor motorrijders zijn dat bijvoorbeeld vangrails zonder vangplanken, de ingekleurde belijning op de weg, die - zeker bij nat weer - gevaarlijk glad wordt en de slechte toestand van sommige wegen. Deze belangrijke pijnpunten moeten dan ook bij prioriteit worden aangepakt.", meent het Vlaamse parlementslid.

De minister gaf toe dat er nog een hele weg te gaan is, maar ze beloofde dat er tegen het einde van dit jaar onder alle vangrails op strategisch belangrijke plaatsen, vangplanken worden voorzien. In de toekomst wil zij bij wegenrenovatieprojecten wel degelijk rekening houden met de specifieke pijnpunten voor motorrijders.

"Ik ben verheugd om vast te stellen dat deze problematiek door de minister onderkend wordt en dat hiervoor bovendien tegen eind dit jaar een concreet engagement wordt aangegaan. Ik zal dan ook niet nalaten om dit dossier accuraat te blijven opvolgen. Alle weggebruikers hebben immers recht op een veilige infrastructuur, dus ook motorrijders', besluit De Waele.