“Wat vandaag aan het licht komt is in de eerste plaats een voorbeeld van corruptie door gebrek aan slagkracht bij de overheid.” Dat stelt LDD-kamerlid Rob Van de Velde naar aanleiding van het verhaal dat ambtenaren andere ambtenaren betalen om gegevens van dossiers te controleren. “Bepaalde misbruiken, tradities zoals sommigen het noemen, zijn in de ambtenarij zo geïnstitutionaliseerd dat niemand er zich nog vragen bij stelt of durft te stellen uit vrees voor zijn carrière. Het wordt dringend tijd dat de politiek de ambtenarij moderniseert en de ambtenaar de middelen geeft om zijn job naar behoren te vervullen. Een moderne en trotse ambtenarij zou deze corruptie nooit zo lang hebben laten aanslepen.”
Het feit dat dit in een interne nota stond, door iedereen bevestigd werd en blijkbaar door iedereen geweten was, is voor Van de Velde het duidelijkste bewijs dat er dringend een mentaliteitswijziging bij de ambtenarij moet doorgevoerd worden.
“Geen enkele ambtenaar heeft het blijkbaar al die jaren de moeite gevonden om deze persoonlijke verrijking aan te kaarten. Voor de politiek moet dit een bewijs zijn dat het grondig fout zit met de beroepstrots en mentaliteit van de ambtenaren. De politiek is echter zelf de grootste schuldige van deze inefficiënte administratie door politieke benoemingen op topfuncties en het in stand houden van kabinetten waar alles bedisseld wordt.”
Voor Van de Velde is het nu of nooit om die mentaliteitswijziging door te voeren.
“In een land dat gebukt gaat onder een politieke bestuurskost van meer dan 2 miljard euro mag je verwachten dat politici hun verantwoordelijkheid nemen en prioritair werk maken van een moderne ambtenarij. Voor LDD betekent dat: minder maar beter betaalde ambtenaren, meer verantwoordelijkheid voor de topambtenaren, minder politieke bemoeienis, een verdere informatisering en vooral strengere controles op procedures. Dit nú niet doen zal de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de overheid nog verder doen tanen. Hoog tijd om een halt toe te roepen aan de politieke zelfbediening met de ambtenaren als afhankelijk vazal.”