Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"Superflik is kleine politieman"

26/02/2010 10:50 - Interview - Justitie en veiligheid

"Als er in de opheldering van de moord op Annick Van Uytsel één superflik is, dan is het wel de 'kleine' rechercheur uit Herk-de-Stad. Het is wraakroepend dat er met zijn informatie anderhalf jaar lang niets gebeurd is", zegt Kris Daels, ex-undercoveragent en veiligheidsexpert bij LDD in Het Laatste Nieuws.

(....)

"De Limburgse rechercheur was niet alleen zeer alert, hij dacht ook na", zegt Daels.

"Toen hij Janssen bedenkelijke contacten zag leggen op fuiven in Diest, legde hij meteen een verband met een bestaand verkrachtingsdossier tegen de man. Hij zag in dat er iets niet klopte en zocht meerdere argumenten om dit te staven."

"Hij legde ook uitdrukkelijk de link met de moord op Annick Van Uytsel. Hij schreef alles netjes in een vertrouwelijk politierapport. Het resultaat was een zeer concrete, uitgewerkte en gemotiveerde informatienota. Hij bezorgde zijn collega's uit Leuven de gouden tip op een schoteltje. Deze man verdient een standbeeld."

Ex-agent Daels begrijpt niet waarom ze in Leuven de tip uit Limburg niet gebruikten om Ronald Janssen te verontrusten.

"Ze hadden hem minstens een bezoekje moeten brengen en een DNA-staal vragen. Dat hadden ze probleemloos kunnen vergelijken met het haartje dat gevonden werd in de zak waarin het lichaam van Annick Van Uytsel gewikkeld was (onlangs bleek dat dat haartje van Janssen was, red.). Er werd al voor minder aan mensen een DNA-staal gevraagd."

"Op basis van de info uit het vertrouwelijk document hadden ze Janssen ook moeiteloos kunnen ondervragen en eventueel een huiszoeking uitvoeren. De politie zal nu misschien zeggen dat dit 'achteraf-praat' is. Onzin. Een beetje rechercheur doét met dat soort informatie iets zinnigs. Het is zijn plicht. Hij contacteert de onderzoeksrechter, die hij probeert te overtuigen om een gerechtelijke opdracht te geven."

Naijver

Het is volgens Daels bijzonder schrijnend dat 15 jaar na de zaak Dutroux nog zulke zware fouten worden gemaakt.

"De belangrijkste conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie-Verwilghen (die de fouten in de affaire-Dutroux onderzocht, red.) waren dat politiemensen te weinig informatie aan elkaar doorgaven en dat gerechtelijke onderzoeken fout liepen door naijver onder de speurders. Er zijn aanwijzingen dat er in de zaak-Janssen precies hetzelfde gebeurd is. Onaanvaardbaar. De politietop pakt nochtans graag uit met zegebulletins. 'We zijn goed bezig', vinden ze van zichzelf."

(c) Het Laatste Nieuws