Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Studies verbreding Schipdonkkanaal kosten al 1,2 miljoen euro (Het Nieuwsblad, 5/05/2011, pagina 43)

05/05/2011 09:16 - Verschenen

Nog voor er een definitieve beslissing is genomen, is er al 1,2 miljoen euro uitgegeven aan studies over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. 'Onbegrijpelijk', vindt Ivan Sabbe van LDD. 'Noodzakelijk', meent minister Crevits.

Er is op dit moment al voor exact 1.139.215,59 miljoen euro aan studies uitgevoerd over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van Ivan Sabbe (LDD). 'Sinds 2006 is een haalbaarheidsstudie over het project gemaakt en die kostte zo'n 450.000 euro', zegt Crevits. 'De plan-mer (dat de gevolgen voor het milieu in kaart brengt, red.) kostte 155.000 euro. Enkele aanvullende studies, waaronder een verkennend onderzoek over de verziltingsaspecten van zo'n verbreding en de vraag of er genoeg water beschikbaar is voor het project, kostten samen ook nog eens 377.000 euro.'

Daarbij kwam nog een studie over 'verkeersmanagement in Brugge' van 70.000 euro en een waterstudie van 90.000 euro.

'Het is onbegrijpelijk dat de minister maar blijft studies uitvoeren', zegt Ivan Sabbe. 'Terwijl we nu al weten dat de waterbalans in de regio nauwelijks in evenwicht zal kunnen worden gehouden door de nieuwe sluis in Terneuzen, laat staan met een breder Schipdonkkanaal. 1,2 miljoen euro aan studies is een gigantisch bedrag voor een megalomaan project', vindt Sabbe.

Sabbe hekelt ook het feit dat een 'mastergroep' is opgericht onder leiding van professor Eddy Van De Voorde, om uit te maken hoe de haven van Zeebrugge nu het best wordt 'ontsloten' via het spoor, de weg en het water. 'Dat studiewerk is eigenlijk al gebeurd, in het kader van een maatschappelijke kosten-batenanalyse', zegt Sabbe. 'Ik heb dat ook aan de minister gemeld. Ze heeft daar niet op geantwoord, en daarmee versterkt ze mijn stelling dat de cijfers uit die analyse onjuist zijn en dat het werk dus helemaal opnieuw moet worden gedaan.'

Volgens Crevits is al het studiewerk 'belangrijk en noodzakelijk' om goed te kunnen oordelen over een complex dossier als de verbreding van het Schipdonkkanaal. 'Tegen eind dit jaar moeten de studies afgerond zijn', zegt ze. 

Het Nieuwsblad

(tlb)

Reacties op "Studies verbreding Schipdonkkanaal kosten al 1,2 miljoen euro (Het Nieuwsblad, 5/05/2011, pagina 43)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*