Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

"Sporttribunaal leert Vlaanderen lesje"

07/07/2010 13:00 - In het nieuws

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne leert Vlaanderen een lesje door wielrenner Iljo Keisse toch te schorsen voor dopinggebruik. Dat meent Ulla Werbrouck, Vlaams Volksvertegenwoordiger en gewezen olympisch judkampioene.

Vrijspraak 
Keisse werd eind vorig jaar door de KBWB vrijgesproken nadat hij tijdens de Gentse Zesdaagse van 2008 positief had getest. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) had bij het TAS beroep aangetekend en die besliste om Keisse toch twee jaar te schorsen. 

Topsporters die in Vlaanderen vervolgd worden wegens vermeend dopinggebruik worden in eerste aanleg tuchtrechterlijk beoordeeld in Vlaanderen. Is de topsporter of het WADA niet akkoord met die uitspraak dan is er enkel en alleen beroep mogelijk in Zwitserland bij het TAS.

Ongehoord 
"Vlaanderen vertikt het om een hoger beroep of een tweede aanleg mogelijk te maken in eigen land en in eigen taal voor de topsporters. Het is ongehoord dat een topsporter minder rechten krijgt dan om het even welke andere burger", vindt Werbrouck, die er op wijst dat ze vorig jaar een decreetwijziging indiende om een beroepsmogelijkheid in Vlaanderen voor de topsporters in te schrijven, "maar de meerderheid vindt dit niet nodig", aldus Werbrouck.

(c) Het Laatste Nieuws