Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Speurder die gesjoemel bij pretpark meldde, werd jarenlang gepest (Het Laatste Nieuws, 12/11/2011)

12/11/2011 11:18 - Verschenen

Er komt een nieuw onderzoek naar het frauduleuze failliet van het 'Land van Ooit', het Tongerse pretpark dat erg snel de deuren sloot. Dat besliste Stefaan De Clerck nadat Europa 1,5 miljoen euro van ons land heeft teruggeëist omdat het fraude vermoedt. De zaak is bovendien al lang een groot schandaal. Een speurder die het gesjoemel vier jaar geleden meldde, werd jarenlang monddood gemaakt en gepest.

Even de feiten. In 2007 ging het splinternieuwe pretpark 'Land van Ooit' al na enkele maanden failliet. Dat er fraude was gepleegd, kon zelfs een blinde zien. Zo kreeg een Limburgse firma die naast de openbare aanbesteding greep toch 125.000 euro uitgekeerd. Een duidelijke inbreuk op de wet op de overheidsopdrachten, zo stelde de Tongerse speurder Ronny Moechars vast. De man goot alles in een pv, maar dat werd meteen vernietigd door zijn overste Alain Driesen. Bovendien moest Moechars plots ook zijn dienstwagen afgeven. Hij werd de volgende vier jaar tegengewerkt. "Sommigen bij de politie willen de fraude blijkbaar liever niet bloot leggen", klinkt het bij insiders, die parallelen trekken met die andere Limburgse affaire, de zaak-Hazodi, waar gewone flikken gepest werden zodat de toppers konden frauderen.

Corruptiezaak

Pv-vernietiger Driesen werd in eerste aanleg en in beroep wel veroordeeld, maar de fraude zelf werd nooit verder onderzocht. De zoveelste corruptiezaak in ons land die na vier jaar 'diepgaand' onderzoek de rechtbank niet haalde, was een feit. Gelukkig zag OLAF, de antifraudedienst van de Europese Unie dat anders. Na een onderzoek van net 1 jaar, kwam men daar wél tot de conclusie dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor fraude. Meteen eiste Europa de subsidie van 1,5 miljoen euro - die het had toegekend voor de bouw van het pretpark - terug van ons land. Eergisteren kwam dan het nieuws dat er een hernieuwd onderzoek komt naar de fraude. Niet het parket van Tongeren - dat er eerder niet al te veel van bakte - maar wel het federale parket zal de zaak opnieuw bekijken. "Bedankt Europa om aan dit leuke land en haar politietop duidelijk te maken dat fraude toch niet zo mooi is. We waren dat hier blijkbaar vergeten en de politietop had het al geschrapt van haar prioriteitenlijst. Hopelijk wordt de zaak niet voorgoed begraven door het federale parket", schamperde parlementslid Jean-Marie Dedecker donderdag in het parlement. De ex-judocoach zwaaide zowaar met het verdwenen pv dat hij na de zitting aan justitieminister Stefaan De Clerck overhandigde. "Kan van pas komen in het komende onderzoek."

© 2011 De Persgroep Publishing