Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Smogalarm is een Belgenmop.

31/01/2011 16:20 - Persbericht

In opdracht van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) is er weer smogalarm geblazen en wordt de vergiftiging van onze bevolking aangekondigd. Bij een concentratie van 70 microgram fijn stof per kubieke meter mogen de auto's op onze autosnelwegen niet sneller rijden dan 90 kilometer per uur. Maar volgens LDD is dit een Belgenmop.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Het is evident dat hogere fijnstofconcentraties schadelijker zijn voor de gezondheid dan lagere, maar die concentraties haal je omlaag met structurele maatregelen en niet door auto's 30 per uur trager te doen rijden. Op de weg zijn de grootste vervuilers nog altijd de vrachtwagens en de bussen, die 62 procent van het fijn stof produceren, maar die mogen gewoon doortuffen. En ook dat is niet eenvoudig, want het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekende dat het fijn stof met drie procent zou stijgen als de vrachtwagens 80 kilometer per uur zouden rijden in plaats van 60 zoals nu. Daarom is het zeer delicaat om groene appelen met groene citroenen te vergelijken."

Nederland panikeert niet

Het is vooral  belangrijk te weten wie de grootste vervuiler is. Volgens Ircel komt 85 procent van de fijnstofvervuiling uit het buitenland en zijn de grootste vervuilers industrie, landbouw en verwarming,en toch viseert men verkeer. Het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek berekende dat de uitstoot van fijn stof tussen 1990 en 2006 gedaald is met 43 procent. Wintersmog komt steeds minder voor omdat de overgewaaide lucht uit Oost-Europa steeds schoner wordt.

Jean-Marie Dedecker: "In Nederland legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de drempel voor fijn stof op een daggemiddelde van 200 microgram per kubieke meter. Een alarmdrempel van 70 is paniekvoetbal. Of zijn wij drie keer ongezonder en kwetsbaarder dan onze Noorderburen? De snelheidsbeperking tot  90 kilometer per uur op de snelwegen om het gezondheidsrisico in te perken, is zo verwaarloosbaar dat het wetenschappelijke onzin is. Maar ze kan natuurlijk wel weer worden ingeroepen om het boetegeld uit de portemonnee van de automobilist te kloppen."

Reacties op "Smogalarm is een Belgenmop."

MJM
04/02/2011 10:20
Ik verslik mij haast in al die onzin. Stel je voor dat binnen tweehonderd jaar een historicus onze tijd bestudeert. Die verslikt zich toch van het lachen ? Dit is slavernij, lijfeigenschap en uitbuiting zoals in de middeleeuwen. We zijn nog geen stap vooruit.
paul
01/02/2011 19:00
Smog-alarm .... geldklopperij? Mijn auto heeft een lager verbruik aan 110 km dan aan 90 km per uur, en daardoor ook minder uitstoot aan 110 km per uur. Waar zijn we dan mee bezig als je maar 90 km per uur mag rijden? Denkt men na als men zo'n wetten stemt? Of gaat het om boetes die geld in de verkeerskas brengen?

Fouquaert Stephan
31/01/2011 23:15
Volledig met akkoord, trouwens ik denk dat mijn wagen het beste koppel heeft rond 200O RPM. Dat betekent ook het hoogste rendement, dus ook waarschijnlijk de beste verbranding. 2000 RPM is bij mijn wagen in zesde 120Km. Bij 90 Km zit dat koppel niet zo makkelijk.

Ten tweede zou ik eens willen weten hoeveel fijn stof al die verkeershindernissen veroorzaken waarvoor we moeten , vertragen, remmen, schakelen, optrekken .....
Mocht men daar eens een meting doen, we zouden versteld staan. Dat groene gedoe is een echte pest.

En als laatste vraag ik me af wat het effect van de 90Km limit heeft op de file tijd en lengte....? Dat zal ook wel wat extra fijnstof veroorzaken.

Met andere woorden men maakt het enkel erger....
Vernaeve Jozef
31/01/2011 16:37
Inderdaad dit smog gedoe is net als de flitspalen een belgenmop - of hoe houdt men de Bijzondere wegpolitie bezig en vooral hoe lutst men het geld nog beter uit de zakken van doodgemolken vlaamse autobestuurder . Daarna kan Onckelinkx het dan geven aan haar islamitische asielzoekers .
Hoelang nog ????? deze groen linkse pampercultuur vooral in functie van de eigen "partijvriendjes" !

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*