Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Smet sloopt nu ook kunstenonderwijs

13/03/2011 12:00 - Persbericht

Minister Smet kondigde vorige week zijn plannen aan voor de hervorming van het Deeltijds Kunstenonderwijs. Een van de meest ingrijpende hervormingen is het dumpen van het vak 'Algemene Muzikale Vorming' als voorwaarde om te musiceren met een instrument.  Volgens Smet en zijn influisteraars zou de 'notenleer' een te hoge drempel opwerpen voor de toegang tot het muziekonderwijs.

LDD is absoluut niet gewonnen voor dit nieuw staaltje van 'verleukingspolitiek' van Minister Smet. LDD vraagt zich af of Smet de laatste jaren wel een voet in onze muziekscholen heeft gezet. Wellicht ging hij uitsluitend te rade bij zijn progressistische 'pedagoochelaars'. Een bezoekje aan onze goede muziekscholen zou hem leren dat het vak Algemene Muzikale Vorming tot een boeiend en aangenaam vak werd omgesmeed, dat door kinderen en volwassenen sterk wordt gesmaakt. De nieuwe generatie didactisch materiaal is heel kindvriendelijk en speels opgevat. Van 'solfège'-dril is nu absoluut geen sprake meer.

In de muziekscholen waar men het 'notenloos' muziekonderwijs al heeft ingevoerd lukt dit niet en velen haken gefrustreerd af. In Nederland en Duitsland, waar het 'notenloze' systeem bestaat gaan er stemmen op om een voorbeeld te nemen aan.... België!

Boudewijn Bouckaert, LDD-volksvertegenwoordiger en voorzitter van de Commissie Onderwijs: 'Als we keizer-koster Smet in zijn wilde hervormingsdrift laten begaan, kweken we een hele generatie muzikale analfabeten. Kunstonderwijs wordt herleid tot bezigheidstherapie. Leuk op het moment maar des te meer frustrerend achteraf want men gaat er buiten met het gevoel niets geleerd te hebben.'

Reacties op "Smet sloopt nu ook kunstenonderwijs"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*