Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Sint-Lambertuskerk wacht op restauratie (Het Nieuwsblad, 26/11/2011)

26/11/2011 13:43 - Verschenen

De Sint-Lambertuskerk (Overlaar-Tienen) is in zo'n slechte staat dat er geen vieringen kunnen plaatsvinden. Maar het is wachten op goedkeuring van het restauratiedossier. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) dringt al jaren aan op een tussenkomst van de Vlaamse overheid.

Het gaat niet goed met de Sint-Lambertuskerk in Overlaar. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) liet drie jaar geleden al aan volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) weten dat de bouwfysische toestand van de kerk zò slecht is, dat hij een inspecteur van Onroerend Erfgoed naar Overlaar gestuurd heeft. Maar vandaag is er nog steeds geen enkele herstelling uitgevoerd.

Reekmans maant het stadsbestuur nu aan tot spoed. 'Tienen heeft uniek erfgoed, maar laat het vervallen', briest hij. 'Het stadsbestuur moet nu eindelijk eens handelen.'

Daar is iets voor te zeggen. De geklasseerde Sint-Lambertuskerk is zonder twijfel een van de charmantste kerkjes uit de regio en is bovendien een van de oudste romaanse kerken van Vlaanderen.

Maar doordat de restauratiewerken al jaren op zich laten wachten, is het kerkje al een hele poos in onbruik.

Het dak is zo lek als een zeef en ook de binnenkant van de kerk schreeuwt om een opknapbeurt.

Resultaat: de eucharistievieringen verhuisden jaren geleden naar het parochiecentrum Sint-Jozef. Al zou de kerkfabriek die vieringen graag weer laten doorgaan in de kerk. Maar voor het zover is, hebben ze in Overlaar nog flink wat werk voor de boeg.

'Klopt', geeft schepen van Patrimonium Katrien Partyka (CD&V) toe.

'Maar wij hebben het restauratiedossier voor de Sint-Lambertuskerk vorig jaar al ingediend. Het ligt nu op het bureau van minister Bourgeois te wachten op een goedkeuring. Wij hebben dus wel degelijk gedaan wat we moesten doen, nu is het tijd dat ook de minister doet wat hij moet doen. Want het restauratiedossier van de kerk in Overlaar is inderdaad ultradringend. Het is een van de mooiste kerken uit de streek, maar het dak moet zo snel mogelijk hersteld worden. Dat lekt, waardoor ook binnen verrotting optreedt. Maar zo lang dat dak niet hersteld is, heeft het geen zin om andere werken uit te voeren.' (ibo)

© 2011 Corelio