Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

“Schouppe jaagt motorrijders op extra kosten via technische keuring en rijbewijs"

18/01/2011 16:15 - Persbericht

Midden het autosalon wordt duidelijk dat de motorrijders dreigen het slachtoffer te worden van enkele maatregelen, die staatssecretaris Schouppe (CD&V) onder de mom van Europa overhaast wil invoeren. Het gaat om een mogelijke wijziging van technische keuring, waarbij veel motoren riskeren te worden afgekeurd en de hervorming van de rijopleiding. Volgens LDD interpreteert de staatssecretaris de Europese richtlijnen op een eigenzinnige manier, en is het Belgische standpunt dat hij deze week overmaakt aan Europa - en dit zonder enig degelijk parlementair debat - op zijn minst controversieel.

Met een kanon op een mug
Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: "Voor vele motorliefhebbers is hun machine niet alleen een vervoermiddel maar ook een hobby. Ze onderhouden ze met liefde, en rusten ze uit met snufjes die de tweewielers uniek maken. Een strengere technische keuring kan betekenen dat de motor volledig in zijn originele staat moet worden hersteld waarmee de charme van de hobby teloor gaat, alhoewel de aanpassingen aan de moto's niet meteen een impact hebben op de veiligheid. De ongevallenstatistieken tonen aan dat slechts 0,3% van de ongevallen te wijten is aan een tekortkoming aan het voertuig. Met de strengere keuring schiet staatssecretaris Schouppe eens te meer met een kanon op een mug."

Strenger dan Europa
LDD verzet zich ook tegen een onredelijke aanpassing van het motorrijbewijs. Europa stelt voor om stapsgewijs over te schakelen van rijbewijs A1 (voor scooters en motoren tot 125 cc en 11KW) naar rijbewijs A2 (25KW) of rijbewijs A. De motorrijder moet telkens twee jaar ervaring opdoen voordat zij of hij kan overschakelen naar een rijbewijs van een hoger niveau. LDD heeft geen probleem met het stapsgewijze opdoen van ervaring. Maar voor LDD is er geen enkele reden om voor elk niveau EN een opleiding EN een rijexamen te eisen.

Peter Reekmans, Vlaams parlementslid LDD: "Europa stelt een opleiding OF een examen voor, terwijl staatssecretaris Schouppe op eigen houtje beslist dat Belgische motorrijders - in tegenstelling tot andere EU-landen - moeten investeren voor beide.  Blijkbaar kiest de staatssecretaris vooral voor de formule die het meest opbrengt. Deze kostelijke regelneverij kan veel mensen doen afzien van de motor, terwijl nochtans dezelfde overheid lang gepleit heeft voor het gebruik van motoren als filebestrijder."

Reacties op "“Schouppe jaagt motorrijders op extra kosten via technische keuring en rijbewijs""

Patje
03/11/2011 03:09
Daar is maar 1 oplossing voor....IEDEREEN MOET de KEURING BOYCOTTEN!!!!!!Niemand zou er naartoe moeten gaan..!!!!!!SCHOUPPE....LAAT ONS TOCH GERUST MAN!!!!!!Dit is onze hobby...!!!!!Niets meer of minder....Ik onderhoud mijn motor zelfs beter dan mijn wagen...en maak misschien maar 4 à 5000km/jaar...!
Sven
09/04/2011 13:39
Die Schouppe moet maar eens stoppen met ons te bestelen. Overal wil hij munt uit slaan! De meeste moto's in Belgie rijden enkel bij mooi weer met een moto die perfect in orde staat, waarom dan een keuring invoeren?! Er is maar 1 reden en die is geld! Lees artikel JM Dedecker hierboven " Met een kanon op een mug" is 100% juist! Laat de motards gerust!
David HD
09/04/2011 13:31
SCHANDALIG!!!! PURE GELDKLOPPERIJ!!! Wat ga je doen met goed-weer-rijders? Mensen die +- 3000km per jaar doen? En mensen die hun moto personaliseren zoals iedereen dat zal dan ook nie kunnen zeker... WAAROM mijn moto, die altijd perfect in orde staat en waar ik 1500 km/jaar max 2000 km/jaar mee toer, om de zoveel tijd laten controleren van iemand die nog nooit op een moto heeft gereden!? IK ben ervan overtuigd dat iedere motard zijn moto dusdanig in orde staat dat hij veilig de baan op kan!!! En het is bewezen MINDER dan 1% van de ongevallen is te wijten aan de technische staat, zegt wel genoeg zeker. Komt er weer op neer vadertje staat te sponseren! LAAT ONS GERUST!!!!
bogaert ronny
25/01/2011 20:49
wy worden alle dagen belogen en bedrogen en bestolen,wat had je verwacht man man je weet toch dat het hier een dictatuur word,is???
Patrick Opdorp
19/01/2011 09:39
Ja Marcel, eerst ABX, daarna ging hij de spoorwegen kapot maken, waar hij goed in geslaagd is, daarna het veiligheidssysteem bij de treinen afschaffen, nu gaat hij zich heiliger voordien dan de paus. Waar is die man mee bezig?
Het wordt tijd dat er een wet gestemd wordt waarin duidelijk staat dat voor dergelijk ingrijpende zaken een voltalig akkoord moet bekomen worden. Het moet worden afgeschaft dat bvb deze man in zijn eentje beslissingen kan nemen. Kijk naar de donkerrode nummerplaten! Belachelijk, dit toont bovendien nog maar eens hoe sterk de PS is in Belgie (absurdistan) en dat we duidelijk van de walen afmoeten willen we nog een beetje kans maken op welvaart in Vlaanderen!!!
Guy Dutré
19/01/2011 02:46
Geachte,
Ik zelf heb een scooter (250cc) die ik 2 jaar in bezit heb.
Ik ben 53 jaar oud en heb, toen ik 21 jaar oud was ook al een moto gehad ( 750cc).maw ik heb wel de ervaring om met een moto te rijden. Waarom zou ik opnieuw een rijexamen moeten gaan afleggen! Deze scooter heb ik gekocht ( 5000 euro) om als hoofdzaak te gebruiken als werkverkeer. Want volgens Schouppe zijn de wegen toch overbelast!
Nu dat vele mensen dit transportmiddel gaan gebruiken wil Schouppe gewoonweg er weer munt uitslaan. Volgens mij zijn de mensen al genoeg belast om daarbovenop nog eens geld te gaan uitgeven.
Van Pottelsberge Marcel
18/01/2011 20:58
Misschien wil hij ons ook in pakjes veranderen, en ge weet wat er van ABX geworden is. Hopelijjk blijft het standpunt van LDD standhouden.
Gino Van Vooren
18/01/2011 19:40
Als je dan nog rekening houdt met het feit dat de keuring zal gebaseerd zijn op de technische eisen voor moto's uit 74 die hopeloos achterhaald is, zijn we sterk bezig. Je moet die wetgeving eens uitpluizen, wat daar nog in staat......

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*