Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Reekmans vraagt intrekking vergunning bouwproject

16/05/2011 11:13 - Verschenen

Oppositieraadslid Peter Reekmans (Glabbeekse Dorpspartij) vroeg de Glabbeekse bestuursmeerderheid tijdens de vorige gemeenteraad om de bouwvergunning van het woningbouwproject in Attenrode in te trekken. Volgens Reekmans maakte het bestuur een procedurefout die nu door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zou bevestigd worden.

Glabbeek wil zes duurzame koopwoningen bouwen op de site van de voormalige jongensschool en in de weide naast de kerk in Attenrode. De pastorie wordt omgebouwd tot een grote woning met bureauruimte. "Volgens de minister zijn er geen besprekingen geweest tussen de gemeente en de dienst Onroerend Erfgoed", zegt Reekmans. "De pastorie ligt in het gezichtsveld van het beschermde orgel in de kerk. Hierdoor is de gemeente verplicht om advies te vragen aan Onroerend Erfgoed, maar de dienst werd zelfs niet op de hoogte gebracht."

Reekmans wil dat de gemeente de vergunning intrekt en een nieuwe vergunningsprocedure opstart. "Het bestuur houdt geen rekening met de historische context van de site", verklaart hij. "De termijnen voor beroepsprocedures zijn intussen verstreken zodat niemand nog beroep kan aantekenen tegen de bouwvergunning."

Interpretatie

De aannemers staan intussen klaar om te starten met het bouwproject. "We hebben het advies van Onroerend Erfgoed niet ingewonnen door een verkeerde interpretatie van de regelgeving", zegt schepen van Patrimonium Maria Saelmaekers (CD&V). "Intussen zijn de beroepstermijnen verstreken en de plannen uitvoerbaar." Volgens Lowie Steenwegen (Samen) staat de pastorie wel op de lijst van Onroerend Erfgoed en is de gemeente hierdoor altijd verplicht om advies te vragen. "Dit hebben zowel de gemeente als de minister over het hoofd gezien", aldus het oppositieraadslid.

(KBB)

Het Laatste Nieuws

Reacties op "Reekmans vraagt intrekking vergunning bouwproject"

Nelissen
17/05/2011 17:00
Groot gelijk.De gemeenten moet ook de regels volgen zoals zij andere oplegd.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*