Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Reekmans meest actieve parlementslid (Het Laatste Nieuws, pag. 21, 25/03/2014)

25/03/2014 11:57 - Verschenen

PARLEMENTSLID KWAM AFGELOPEN LEGISLATUUR BIJNA 2.000 KEER TUSSEN

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (LDD) mag zich het meest actieve lid van de bijna afgelopen legislatuur in het Vlaams parlement noemen. Dat berekenden Zewerkenvoorjou.be en de Universiteit Antwerpen. Reekmans nam in totaal 1.992 initiatieven, dat zijn er gemiddeld 35 per maand. "Een erkenning voor mijn harde werk", zegt Reekmans.

Peter Reekmans heeft twee verklaringen voor zijn status van 'tussenkomstkampioen'. "Eerst en vooral zijn er de vele streekdossiers, waarvoor ik me heb ingezet", zegt hij. "Daarnaast ben ik actief in meerdere commissies én ben ik fractievoorzitter voor LDD in het Vlaams Parlement. Dat leidt uiteraard allemaal tot veel vragen." De tussenkomsten vloeien volgens Reekmans ook voort uit zijn zitdagen. "Elke week krijg ik een dertigtal mensen op bezoek", zegt Reekmans. "Op jaarbasis zijn er dat bijna 1.500. Over veel vragen van hen neem ik parlementair initiatief. Door mijn vele tussenkomsten heb ik dus heel wat mensen kunnen helpen."

Veel voor streek gedaan

Reekmans is trots op zijn titel, maar heeft niet de pretentie te zeggen dat hij het beste parlementslid is. "Een parlementslid dat dienstbaar is voor zijn bevolking, moet actief zijn en doet veel tussenkomsten. Maar het is niet omdat je actief bent, dat je ook het beste parlementslid bent. Ik ben er wel van overtuigd dat ik heel veel voor mijn streek en gemeente gedaan heb in het parlement. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen." Veel tussenkomsten vragen ook veel administratie. Maar daar ligt Reekmans niet wakker van. "Het is de taak van een parlementslid om de regering te controleren en wetgevende initiatieven te nemen. Het is dan ook logisch dat de administratie daardoor werk heeft."

Concreet resultaat

Reekmans is trots op heel wat verwezenlijkingen. "Ik denk bijvoorbeeld aan de dossiers van de spitsstroken op de E40 en de E314. Ook voor een veiligere steenweg N29 Tienen-Diest heb ik hard geijverd. Het plattelandsfonds en een eengemaakt distributietarief voor energie zijn ook dingen die er op mijn initiatief komen. Op een jaar tijd haalde ik bovendien voor maar liefst 3,5 miljoen euro subsidies naar mijn kleine gemeente Glabbeek. En dan waren er nog vragen over de Noordelijke Ring, de massale leegstand van sociale woningen, de Pukkelpopstorm waardoor de fruittelers in Glabbeek sneller vergoed konden worden en het bacterievuur waar veel fruittelers slachtoffer van waren. Met andere woorden: ik deed niet alleen veel tussenkomsten voor de cijfers en statistieken, maar boekte ook concreet resultaat."

© 2014 De Persgroep Publishing