Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Reekmans (LDD) wil partijdotaties in West-Vlaanderen laten schorsen

08/07/2010 14:15 - In het nieuws

Partijen die in de provincieraad zitten, gebruiken de dotaties die ze er krijgen voor hun werking of kiescampagnes. Mag niet, maar in West-Vlaanderen wordt het zelfs zwart op wit neergeschreven in het subsidiereglement. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) dient nu klacht in bij bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA).

In principe mag de dotatie enkel gebruikt worden voor de werkzaamheden van de fracties in de provincieraden. Ook huidig minister Geert Bourgeois schreef vorige week nog een brief aan de deputatie van de provincie West-Vlaanderen, waarin hij herhaalt dat "de fracties de ontvangen toelagen enkel kunnen gebruiken voor de ondersteuning van de eigen werking.

" LDD'er Reekmans vermoedt dat de partijen die regels aan hun laars lappen, en hij vond het bewijs in het subsidiereglement van de provincie West-Vlaanderen. Daarin staat letterlijk: "De dotatie wordt aangewend voor:

1. de algemene partijwerking in West-Vlaanderen met inbegrip van de bezoldiging van medewerkers die er voor de partij werkzaam zijn. (...) 3. de vorming van een verkiezingsfonds voor de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen."

"De regels in West-Vlaanderen zijn flagrant in tegenspraak met het besluit van de Vlaamse regering", besluit Reekmans. Hij eist dan ook per direct dat het Rekenhof een onderzoek voert naar de aanwending van de provinciale subsidies. Hij dient daarover vandaag al een motie in bij het Vlaams Parlement.

Tegelijk dient hij klacht in bij minister Bourgeois om de dotatieregeling alvast in West-Vlaanderen te schorsen. Reekmans meent dat desgevallend de fracties het fout aangewende geld moeten terugstorten. (BE)

© 2010 De Persgroep Publishing, Bart Eeckhout.