Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Raad van State kritisch voor I-Cleantech (De Tijd, 07/04/2011, p10)

07/04/2011 08:42 - Verschenen

'Het voorstel van decreet tot oprichting van de vzw I-Cleantech kan in zijn huidige versie geen doorgang vinden.' Dat is het harde besluit van een advies van de Raad van State aan het Vlaams Parlement. Het initiatief 'I-Cleantech' is een idee van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a). De vzw moet de ontwikkeling van schone technologieën stimuleren.

Normaal moesten de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement al in februari het oprichtingsdecreet goedgekeurd hebben. Maar de oppositie, onder impuls van Lode Vereeck (LDD, foto) stak daar een stokje voor. Ze eiste hoorzittingen en vroeg het advies van de Raad van State. De oppositie wees ook op een vernietigend verslag van de Inspectie van Financiën. Volgens de inspectie kunnen de taken van I-Cleantech perfect door bestaande organisaties gedaan worden. Lieten vindt van niet.

Ook de Raad van State is niet mals. Hij merkt op dat in het voorstel van decreet het begrip 'cleantech' nergens wordt gedefinieerd en dat het maatschappelijk doel en de opdrachten van het project niet worden vermeld. 'Het is duidelijk dat de Raad van State geen blanco cheque wil geven aan de vzw I-Cleantech', zegt Vereeck. Ook de keuze voor een vzw is volgens de raad niet de goede weg.

In een reactie zegt Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) dat de meerderheid met een nieuwe tekst komt, 'met daarin de uitvoerige uitleg over het project'. Die stond tot nog toe alleen in een aparte toelichting.

De Tijd
(Katrien Verstraete)
© 2011 Mediafin

Reacties op "Raad van State kritisch voor I-Cleantech (De Tijd, 07/04/2011, p10)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*