Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

RAAD VAN BESTUUR KOMT BIJEEN OM SNEL REDDINGSPLAN TE ZOEKEN (Het Laatste Nieuws, pag. 6, 27/11/2013)

27/11/2013 11:34 - Verschenen

D-day voor Electrawinds

Er is nog hoop, want niemand is gebaat bij een mislukking

Vandaag is een cruciale dag voor Electrawinds. Het Oostendse energiebedrijf zit op droog zaad en de banken hebben het bedrijf nog één week gegeven om een reddingsplan uit te dokteren. Komt het niet tot een akkoord, dan legt de directie maandag de boeken neer. Toch blijft er een straaltje hoop. "Want niemand wint bij een mislukking", zeggen insiders.

 

Voor Electrawinds, de parel van Oostende, dreigt het faillissement. Het groene energiebedrijf kampt met een torenhoge schuldenberg (361 miljoen euro), maar de bodem van de kas is in zicht. Op de beurs van Frankfurt is het aandeel nog amper 0,98 euro waard. En dat voor een bedrijf dat de afgelopen jaren voor 160 miljoen euro aan overheidssteun heeft ontvangen. "Een echte schande", foetert Kamerlid Jean-Marie Dedecker (LDD). "Dit is een pure oplichting van de belastingbetaler. Er bestaat geen enkel overheidsvehikel in België dat geen geld in Electrawinds heeft gepompt. Vorig jaar heeft dat bedrijf nog voor 47 miljoen euro aan groenestroomcertificaten gekregen. En dan nog loopt het mis."

The sky is the limit

Dat Electrawinds niet is uitgegroeid tot een succesverhaal, is voor een groot stuk te wijten aan wanbeleid en de grootheidswaanzin van de stichtende aandeelhouders, de broers Luc en Paul Desender. Toen zij in 1998 het bedrijf oprichtten, wilden de broers inspelen op de groeiende vraag naar hernieuwbare energie. Aanvankelijk legde Electrawinds zich toe op het bouwen en exploiteren van windmolenparken. Maar al snel ging Electrawinds zich bezighouden met zowat alle vormen van hernieuwbare energie. Van het verwerken van snoeisel en afvalhout tot het opzetten van zonne-energieparken. België werd te klein voor Electrawinds, en vanaf 2008 opende het energiebedrijf ook windmolenparken in Italië, Frankrijk, Ierland, Roemenië en zelfs Zuid-Afrika. The sky was the limit. Die megalomane groei ging gepaard met een ongeziene geldhonger. Die werd aanvankelijk gestild dankzij de steun van Oostendenaar en minister Johan Vande Lanotte. Die wist bij alle investeringsvehikels van de Vlaamse en federale overheid geld en subsidies voor Electrawinds los te weken. Vorig jaar trok het bedrijf dan naar de beurs en werd 54 miljoen euro opgehaald. Maar toen de regeringen de subsidiekraan begonnen dicht te schroeven en de stroom aan makkelijk geld opdroogde, geraakte Electrawinds in de problemen. Alleen in België bleef de subsidiekraan nog openstaan. Dit jaar verstrekt de Vlaamse Energieholding, die voorgezeten wordt door de Gentse sp.a-burgemeester Daniel Termont en vriend van Johan Vande Lanotte, nog een overbruggingskrediet van 10 miljoen euro aan Electrawinds. De federale holding FPIM kwam nog eens met 2,5 miljoen euro over de brug.

Versnippering

Maar niets kon baten. Vandaag is de kas bij Electrawinds leeg en moet het bedrijf dringend een nieuwe kapitaalinjectie krijgen. Dat is echter geen eenvoudige zaak. Want naast de overheidsvehikels hebben ook tientallen anonieme investeerders vorderingen uitstaan. Elk van die partijen verdedigt zijn belangen, waardoor een vergelijk haast onmogelijk is. Zelfs de Vlaamse overheid, die via diverse kanalen meer dan 100 miljoen euro heeft geïnvesteerd, heeft amper zeggenschap. Tot grote frustratie van LDD-politicus Lode Vereeck. "Was hetzelfde bedrag vanuit één vehikel geïnvesteerd, dan had Vlaanderen nu meer inspraak - zeker nu het overleven van het bedrijf op het spel staat", meent hij. "Die versnippering is al langer een heikel punt en dreigt de belastingbetaler nu zuur op te breken." Het is vandaag uitkijken naar de raad van bestuur. De aandeelhouders en schuldeisers zijn uitgenodigd in de hoop dat zij met een reddingsplan op de proppen komen. Een voorstel van de investeringsgroepen Gimv en Fortino (van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe) werd afgelopen weekend nog afgewezen. Maar een alternatief plan is er niet. Ook gisteren hebben de verschillende partijen nog onderhandeld. Zonder resultaat. "Vandaag moeten de troefkaarten op tafel gelegd worden", zegt een insider. Toch blijft de hoop op een oplossing levend. "De overheden kunnen zich vandaag niet veroorloven om 160 miljoen euro in rook te laten opgaan", denkt Jean-Marie Dedecker (LDD). En met die stelling staat hij niet alleen. Al houdt Wouter Devriendt, Kamerlid voor Groen, zijn hart vast. "Electrawinds is een symboolbedrijf voor Oostende. Mentaal zou een faillissement zwaar zijn voor deze streek."


© 2013 De Persgroep Publishing