Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Pure schande dat miserietaks gehandicapten discrimineert" (Het Belang van Limburg, p. 4, 28/06/2012)

28/06/2012 10:33 - Verschenen

BRUSSEL - De nieuwe miserietaks van de Vlaamse regering discrimineert ouders van gehandicapte kinderen. "Dit doet mijn bloed koken", fulmineert Lode Vereeck (LDD). "Dit is moreel en ethisch rotslecht."

De commissie Financiën van het Vlaams Parlement heeft dinsdag, meerderheid tegen oppositie, de verhoging van de verdeeltaks goedgekeurd. Dat is een belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bv. na een echtscheiding.

In het kader van de begrotingscontrole wou de Vlaamse regering het tarief optrekken van 1 naar 2 procent. Luid protest van de oppositie en later van sp.a leidde tot een bijsturing van deze 'miserietaks'. Het tarief wordt wel opgetrokken tot 2,5 procent, maar voor scheidende koppels (gehuwden en wettelijk samenwonenden) komt er een vrijstelling (abattement) op de eerste schijf van 50.000 euro, verhoogd met 20.000 euro per kind voor wie kinderbijslag wordt ontvangen.

Discriminatie

LDD-fractieleider Lode Vereeck kookt nog altijd als hij terugdenkt aan het debat. "Het criterium kinderbijslag is een federaal criterium dat de Vlaamse meerderheid gebruikt om - terecht overigens - geen onderscheid te maken tussen natuurlijke kinderen, stiefkinderen, pleegkinderen, enzovoort", zegt hij. "Maar het betekent wel dat het abattement van toepassing is voor kinderen tot 25 jaar en voor gehandicapte kinderen, die andere vormen van een uitkering genieten, maar tot 21 jaar. Dit is een schande, pure discriminatie. Dat minister Muyters niet op vragen hierover wil antwoorden, doet mijn bloed koken. Dit is moreel en ethisch rotslecht."

Asociaal

Een andere onregelmatigheid is dat een ouder, die niet meer voor zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk zorgt, ze zelfs niet meer ziet, opnieuw trouwt en opnieuw scheidt, recht heeft op een bijkomend abattement voor de kinderen uit zijn eerste huwelijk.

"Ik begrijp echt niet waarom de meerderheid dit door en door slechte ontwerp per se wil goedkeuren", zegt Vereeck. "Een taks op verarming is en blijft asociaal, en voor veel scheidende ouders is de verdeeltaks het duwtje in de financiële afgrond. Wij zullen ons tegen deze taks blijven verzetten."

Yves LAMBRIX
© 2012 Concentra