Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Provinciale partijdotaties op de helling" (Knack, 15/12/2010, p22)

15/12/2010 09:08 - Verschenen - Peter Reekmans

De provinciale reglementen zijn in strijd met de Vlaamse regelgeving.

In een brief aan de provinciebesturen dreigt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) ermee de dotaties voor de fracties in de provincieraden te schrappen. Alles samen gaat het om ongeveer 4,5 miljoen euro per jaar dat via de provincieraden in de partijkassen belandt. Vlaams Parlementslid Peter Reekmans (LDD) had Bourgeois al verscheidene vragen gesteld over de manier waarop de provinciale partijdotaties worden aangewend. Volgens Reekmans gebruiken de partijen de middelen niet voor de doeleinden die de Vlaamse regelgeving oplegt. Bourgeois volgt hem daarin.

 

In een brief aan de gedeputeerden van de vijf Vlaamse provincies had Bourgeois er in juni al aan herinnerd dat de fractietoelagen alleen gebruikt mogen worden voor de ondersteuning van de fractiewerking. Hij voegde er nog aan toe dat ze dus niet mogen worden ingezet voor 'de partijwerking, de verkiezingen of ter compensatie van een presentiegeld of wedde'. 'Maar in de diverse provinciereglementen is daar niets van terug te vinden', zegt Reekmans.

In een nieuwe brief van 6 december bevestigt Bourgeois dat onderzoek heeft aangetoond dat de provinciale reglementen niet aan de Vlaamse bepalingen voldoen. De minister vraagt de provinciebesturen om hun reglementen 'in orde te brengen met het besluit van de Vlaamse regering. Bij gebrek aan een aanpassing zal ik mij verplicht zien om de desbetreffende kredieten op de begroting te schrappen', schrijft Bourgeois.

Het is natuurlijk geen toeval dat LDD en N-VA het misbruik van de dotaties aan de kaak stellen. Beide partijen beschikken over geen of een bijzonder beperkte provinciale vertegenwoordiging. Het zijn met andere woorden vooral CD&V, SP.A, Open VLD en Vlaams Belang die de provinciale dotatiepotten verdelen. 'Die traditionele partijen wisten maar al te goed dat dit niet correct was', zegt Reekmans. 'Maar al sinds de dotaties tussen 2000 en 2002 op miraculeuze wijze verviervoudigd werden, zien zij daar geen graten in.' Reekmans maakt zich sterk dat de Vlaamse regering bij een eventuele schrapping ook met terugwerkende kracht de middelen zal kunnen terugvorderen die al die jaren verkeerd zijn aangewend.

Knack
(Hannes Cattebeke)
© 2010 Roularta Media Group

Reacties op ""Provinciale partijdotaties op de helling" (Knack, 15/12/2010, p22)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*