Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Protest van provinciebesturen dreigt Groenboek Bourgeois nog meer tot lege doos te maken

24/08/2010 20:43 - Persbericht

De provincies, met de provinciale scholen op kop, gaan in verzet tegen de voorstellen van minister Bourgeois in het Groenboek. Nogal hypocriet van de klassieke meerderheidspartijen CD&V en sp.a die in de Vlaamse regering het Groenboek goedkeuren maar op provinciaal niveau het verzet organiseren.

Het provinciaal verzet dreigt volgens LDD van de voorstellen in het Groenboek helemaal een lege doos te maken.

Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de commissie Onderwijs Boudewijn Bouckaert: "Ik kan de ongerustheid bij het personeel van de provinciale scholen begrijpen. Deze scholen hebben dikwijls leemtes opgevuld die door de andere netten werden opengelaten. Het is evident dat deze scholen zo snel mogelijk zekerheid moeten krijgen over hun plaats in het Vlaamse onderwijslandschap. De scholen moeten daarbij zelf kunnen kiezen. Ergerlijk is echter dat de provinciale scholen het slachtoffer dreigen te worden van een operatie die op zichzelf genomen geen besparingen of efficiëntiewinsten voor Vlaanderen zal opleveren. Het groenboek bevat vrijwel geen voorstellen die snoeien in de totale omvang en uitgaven van de overheid in Vlaanderen. Het staat in essentie enkel voor wat verschuivingen van overheidstaken van het ene beleidsniveau naar het andere. Bovendien zijn er in het groenboek geen berekeningen van effectieve besparingen als gevolg van deze verschuivingen te vinden. Alleen al hierdoor dreigt het groenboek een slag in het water te worden."

Met het verzet van de traditionele meerderheidspartijen sp.a en CD&V in de provinciebesturen tegen de voorstellen van dit groenboek komt de meerwaarde van het Groenboek voor Vlaanderen nog meer onder druk te staan. Aangezien dit Groenboek nog moet uitmonden in een definitief witboek, zal dit provinciaal protest de voorstellen tot vereenvoudiging verder afzwakken tot er uiteindelijk vrijwel niets zal overblijven en de ganse oefening een cosmetische operatie wordt.

Provincies afschaffen

Daarom bepleit LDD duidelijk voor de volledige afschaffing van het provinciale bestuursniveau. Deze afschaffing zal leiden tot minder ambtenaren, minder verspilling van werkingsmiddelen en vooral tot veel minder politici (de provincieraadsleden, gedeputeerden en hun kabinetten) die blijkbaar enkel uit zijn op het uitoefenen van macht en het uitgeven van belastinggeld. Bouckaert: "Enkel door daadwerkelijk te snoeien in de bestaande overheidstaken en uitgavenpatronen, kunnen we effectief saneren, niet door deze taken slechts te verschuiven."

Boudewijn Bouckaert is alvast niet van plan mee te spelen met die hypocriete spelletje van pseudosanering. "Het wordt tijd dat er duidelijke beslissingen genomen worden over die interne staatshervorming door de afschaffing van het provinciaal bestuursniveau, gekoppeld aan een beperkt aantal flankerende maatregelen inzake intergemeentelijke samenwerking en een stabiele oplossing voor nuttige provinciale instellingen zoals de huidige provinciale scholen. Nu heb ik eerder de vrees dat er veel miserie zal verkocht worden omtrent de loutere verschuiving van taken en instellingen, maar dat voor de rest het loodzware overheidsapparaat niet zal worden afgeslankt.' zo besluit Bouckaert.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden

Reacties op "Protest van provinciebesturen dreigt Groenboek Bourgeois nog meer tot lege doos te maken"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*