Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

Probleem dat er geen is (Het Laatste Nieuws, 26/01/2011, p2)

26/01/2011 10:00 - Opinie

et is al erg genoeg dat de politici niet in staat zijn om de problemen op te lossen die er zijn, dat ze er geen hoeven te creëren, die er niet zijn. Neem nu Louis Tobback en Daniel Termont, twee socialisten van de oude stempel, samen 120 jaar oud.

Zij halen nog eens een oeroud idee boven, om aan de ene kant de studenten te plezieren en dus aan hen te binden, en tegelijk wat extra penningen binnen te halen voor hun stad. Vooral bij Tobback is dat een traditie.

Opiniestuk Luc Van Der Kelen 
Wat is het meest typerend voor Leuven onder zijn bewind? Er is altijd te weinig geld.
Waar gaat het om? Leuven en Gent stellen voor om studenten in hun stad te laten stemmen, zodat ze tijdens examenperiodes niet over en weer naar huis moeten en dus geen tijd zouden verliezen om te blokken.

In een tijd dat betogingen georganiseerd worden via het internet zakt daar je broek toch van af.

Als dat al een probleem is, is dat toch zo opgelost: de Belgen in het buitenland mogen per brief of elektronisch stemmen. En wat vanuit het buitenland kan, van Australië tot China, waarom zou dat niet in eigen land kunnen? Laat de studenten dan gewoon stemmen via hun laptop. Of beter nog: waar wachten onze bestuurders op om eens echt te innoveren: laat iedereen die dat wil, elektronisch stemmen. Hoef je niet iedereen buiten te jagen op een zondagochtend.

Is zo'n systeem fraudebestendig? Natuurlijk wel. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Als je veilig kan bankieren van thuis, kan je ook stemmen van thuis. Het zou de kosten ook fameus drukken, want er moeten dan niet van die dure computers gekocht worden voor de stembureaus.

Even terzijde: aangezien stemmen in dat geval veel minder inspanning vraagt en de drempel om te stemmen dus lager zou liggen, zou je zelfs de stemplicht kunnen vervangen door stemrecht.

De LDD'er Peter Reekmans lanceerde gisteren het voorstel van het elektronisch stemmen en minister Bourgeois was het er niet mee oneens. Waar wacht hij op om de elektronische revolutie te lanceren in Vlaanderen?

Het Laatste Nieuws
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op "Probleem dat er geen is (Het Laatste Nieuws, 26/01/2011, p2)"

Ben Vincke
28/01/2011 15:36
Groot gelijk.

Tobback en Termont zien dat wel zitten, omdat dit in hun voordeel zou uitvallen. Als geschiedenisstudent in Ugent ben ik mij er ten volle van bewust hoe academici er hun hand niet voor omdraaien om van elke les een propaganda-uurtje te maken ten voordele van de sp.a en Groen!. In de richting pol&soc is dit nog van een veel grotesker allooi.

Tot overmaat van ramp schijnen de nog niet volledig tot ontwikkeling gekomen studentenhersenen daarvoor zeer vatbaar te zijn.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*