Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Prioriteit nummer één: scholen (Het Belang van Limburg, pag. 13, 09/02/2013)

09/02/2013 10:09 - Verschenen

Professor daems stelt salk-plan voor in vlaams parlement

Brussel - Scholen, zijn de eerste prioriteit van alle voorstellen die in het Strategisch Actieplan Limburg Kwadraat (SALK) staan. Dat vindt professor Herman Daems, voorzitter van de expertengroep die het rapport heeft opgesteld.

Daarna volgt ondernemen gekoppeld aan innovatie. En wie naar 'gezelligheidsfeestjes' gaat moet ook bij de les blijven en informatie uitwisselen.

Herman Daems heeft vrijdag in het Vlaamse parlement het SALK-rapport voorgesteld en op een karrenvracht vragen en bedenkingen geantwoord in de commissie Economie, die vol Limburgers zat. De parlementairen waren allemaal vol lof voor het plan. En zowel Marino Keulen (Open Vld), Lydia Peeters (Open Vld), Veerle Heeren (sp.a), Ludo Sannen (sp.a), Lode Ceyssens (CD&V), Johan Sauwens (CD&V), Chris Janssens (VB) als Lode Vereeck (LDD) hadden allerlei vragen. Hun belangrijkste vraag: wat heeft prioriteit?

"Scholen", antwoordde Daems.

"Want daar leg je de basis voor de toekomst. Of het nu om secundaire dan wel over hogescholen moet gaan, daar kun je nog over discussiëren."

Een andere priorieit is ondernemen.

Ook voor allochtonen, want daar had Marino Keulen een opmerking over gemaakt.

"Het is zeer belangrijk dat allochtonen ook ondernemen voor de hele maatschappij en niet alleen voor hun eigen cirkel.

Het is zo dat je hen integreert", reageerde Daems.

Innovatief

Om te kunnen ondernemen moet je innovatief zijn. "Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit land overleeft als er veel meer ondernemers uit de universiteiten komen. Het zijn de Desiré Collens en de Urbain Vandeurzens die deze wereld vooruit helpen. Leuven heeft al 100 spin-off-bedrijfen opgezet.

Het model dat wij altijd hebben gevolgd is fout. Wij denken: een mooie grond, een kanaal ernaast en een vliegveld in de buurt. Zo zullen de bedrijven wel komen. Maar dat interesseert die bedrijven niks. Waarom heb je veel bedrijven naast Stanford (wereldberoemde universiteit uit de VS, nvdr). Omdat je daar de kennis kan plukken uit de omgeving."

Lode Vereeck had ook vragen over wat de professor precies bedoelde met 'community formation'. "In Stanford ontstaan inderdaad veel bedrijven op een informele manier, bijvoorbeeld op barbecues waarbij professoren, studenten en investeerders samenkomen", legde Vereeck uit. "Maar bij Voka, VKW en Unizo heb je toch ook al tal van momenten waarop mensen elkaar ontmoeten."

"Ik ga hier mensen op de tenen trappen, maar community formation zijn geen gezelligheidsfeestjes waar iedereen zegt hoe goed die weer bezig is", reageerde Daems.

"Je moet in die community ook inhoudsgedreven werken."

Als we achteraf Daems nog wat uitleg vragen over die 'gezelligheidsfeestjes' en of hij daarmee de ontmoetingen bij VOKA, VKW of Unizo bedoelt, wikt de professor zijn woorden. "Oh, dat was gewoon een tongue-in-cheek-antwoord op de vraag van Lode Vereeck. Limburg moet vooral gezellig blijven, hoor. Ik wil hen gewoon aanmoedigen om nog meer ervaring uit te wisselen tussen bedrijven."

Daems zei ook dat er meer middelen naar LRM moeten gaan, maar dat alles wel voortdurend moet worden gemonitord. "In het buitenland wordt dat overal gedaan: waar staan we na 6 maanden, na 12 maanden?"

Daems had ook een voorstel voor de federale regering. "Je moet mensen stimuleren om hun vermogen te investeren in kmo's."

© 2013 Concentra