Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Prinselijke vzw stapelt schulden op in vastgoed (Het Nieuwsblad, 08/04/2011, p4)

08/04/2011 09:30 - Verschenen

Jean-Marie Dedecker: 'Milieustichting is eigenlijk dekmantel'

Het GRECT van prins Laurent is formeel een groen bedrijf. In werkelijkheid doet het vooral aan vastgoed. Met erg povere resultaten nog wel. Jaar na jaar klokken de bedrijven onder de prinselijke vzw af met verlies. Volgens Kamerlid Jean-Marie Dedecker is er sprake van een schuldenberg van acht miljoen euro.

Laurent maakt er een soepje van.

Met amper één project in vier jaar tijd muntte de vzw GRECT, prins Laurents groene vehikel, nooit uit in doortastendheid. Volgens Jean-Marie Dedecker is het bovendien een dekmantel om aan vastgoedprojecten te doen. Natuurlijk is dat in strijd met de intentie van de regering om prins Laurent een beoefening van commerciële activiteiten te verbieden. Maar op de koop toe stapelen de bedrijven de verliezen op.

Etienne Davignon werd door het koningshuis aangezocht om Laurents zaakjes op orde te krijgen. Met (onder meer) het opdoeken van Laurents vzw KINT nam die geen halve maatregelen. Maar ondertussen zou Laurent er volgens Dedecker alweer een soepje van gemaakt hebben. Hij zocht uit dat het GRECT in drie privébedrijven participeert. Die verhuren kantoorruimte maar stapelen de schulden op. Dedecker spreekt over acht miljoen.

Villa gekocht

Maar niet geklaagd, zegt het Kamerlid. 'Ik schat de waarde van de panden tussen de vijf en de tien miljoen euro. Met een beetje geduld kunnen ze bij een eventuele verkoop een forse winst opleveren.'

Volgens Dedecker is het GRECT niets meer dan een patrimoniumvennootschap die aan vastgoed doet. 'Overgoten met een groen sausje', zegt hij. Laurent zou wel nooit zelf ook maar één euro ingebracht hebben. 'Het CREGT kreeg de aandelen in ruil voor zijn naam. Die maakt het een stuk makkelijker om subsidies binnen te ruiven, die de bedrijven in het verleden ook gul ontvingen.'

Het belangrijkste van de drie bedrijven is de nv Cerbux Invest, waarvan het honderd procent van de aandelen bezit. Cerbux is de eigenaar van twee 140 jaar oude panden in de Aarlenstraat 63 en 65, hartje Brussel. Daarnaast ligt nog een ander huis waar het GRECT een voet tussen de deur heeft. Het nummer 67 is eigendom van nv REC Arlon 67. Het GRECT bezit daar de ene helft van, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel de andere.

Het derde bedrijf is de Compagnie des Eoliennes. Het al genoemde Cerbux bezit daar driekwart van, Laurent zelf het andere kwart. Dit bedrijf is niets meer dan een vehikel waarmee Laurent zijn roemruchte villa Sofia in Sicilië kocht. Waarde: 670.000 euro.

Energy House

De drie statige herenhuizen in de Aarlenstraat zijn samengegooid tot een immens kantoorgebouw van 2.800 vierkante meter met de ronkende naam The Renewable Energy House en uitgerust met alle mogelijke groene snufjes. Er steekt een handvol ecologische bedrijven in, die lobbywerk verrichten bij de Europese Unie. De directeur van het GRECT, Christine Lins, huurt er overigens zelf ook ruimte met haar bedrijf Erec.

Aarlenstraat 63 en 65 worden verhuurd voor 320.000 euro per jaar, en nummer 67 is goed voor 180.000 euro jaar. Maar winstgevend is de onderneming niet, integendeel. De nv Cerbux droeg in 2009 een negatief saldo van 1,3 miljoen over en heeft 5,1 miljoen euro schulden. REC Arlon 67 heeft 2,9 miljoen euro schulden.

Het Nieuwsblad
(Fabian Lefevere)
© 2011 Corelio

Reacties op "Prinselijke vzw stapelt schulden op in vastgoed (Het Nieuwsblad, 08/04/2011, p4)"

Guillaume Plas
08/04/2011 16:46
Bruno Tobback Tobback (als minister van de pensioenen) gaf aan de vastgoedvennootschap Cerbux bij K.B. van 3.12.2006 een geschenk van 50.000€ (2 miljoen Bef)
zie: http://www.hbvl.be/Archief/guid/overheidsgeld-voor-ecohuis-prins-laurent.aspx?artikel=35e45c0c-2642-4c27-8470-16e1a5187f6f ----------
Overheidsgeld voor ecohuis prins Laurent
hbvl. Be 14.2.2007
Spijtig dat Jean-Marie Dedecker daarover niet heeft gesproken en wat is er met dat geld van de belastingbetaler gebeurt. Waarom moet de Staat schenkingen doen aan de vastgoed VZW's om prins Laurent dit geld te laten verkwisten of er van te genieten. Heeft hij niet genoeg met meer dan 1 miljoen Bef per maand? Wanneer gaat men de dotaties stoppen aan Astrid en Laurent? Dit is totaal ongerechtvaardigd. Men zegt dan ja maar zonder dotaties is hij nog prins, maar de prinsen zijn legio - Astrid heeft 5 prinsen en princessen, Laurent 3 en Philippe 4, enz. Dan is hij louter een prins onder de prinsen en dan doet hij wat hij wil. De prins is de koning niet, en als één van zijn kinderen zich misdragen is de Koning daarvoor niet verantwoordelijk. Deze privileges zijn Ancien Regimepraktijken

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*